Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

zlatnožuta vina

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
(Nisu prikazane 2 međuinačice jednog suradnika)
Redak 1: Redak 1:
najčešće su dobro odnjegovana bijela vina juga ([[maraština]], [[pošip]]...). Takva boja je i krajnja dopuštena nijansa boje bijelih vina. Sve tamnije nijanse, osim u [[specijalna vina|specijalnih]] [[desertna vina|desertnih vina]] i vrlo starih ([[arhivsko vino|arhivskih vina]]) drže se posljedicom pogrešne proizvodnje ili slaba školovanja (čuvanja). Neposredan uzrok tome jest pojačana [[oksidacija]], proces koji šteti boji, okusu i mirisu vina.
+
najčešće su dobro odnjegovana bijela vina juga ([[maraština]], [[pošip]]...), odnosno bijela vina aromatskih sorata (poput [[traminac crveni|traminca crvenog]]), koja se nekoliko sati ostavljaju na masulju kako bi se ekstrahirale aromatske tvari iz kožice. Takva boja je i krajnja dopuštena nijansa boje bijelih vina. Sve tamnije nijanse, osim u [[specijalna vina|specijalnih]] i [[desertna vina|desertnih vina]] i vrlo starih ([[arhivsko vino|arhivskih vina]]) drže se posljedicom pogrešne proizvodnje ili slaba školovanja (čuvanja). Neposredan uzrok tome jest pojačana [[oksidacija]], proces koji šteti boji, okusu i mirisu vina.

Trenutačna izmjena od 10:38, 21. veljače 2009.

najčešće su dobro odnjegovana bijela vina juga (maraština, pošip...), odnosno bijela vina aromatskih sorata (poput traminca crvenog), koja se nekoliko sati ostavljaju na masulju kako bi se ekstrahirale aromatske tvari iz kožice. Takva boja je i krajnja dopuštena nijansa boje bijelih vina. Sve tamnije nijanse, osim u specijalnih i desertnih vina i vrlo starih (arhivskih vina) drže se posljedicom pogrešne proizvodnje ili slaba školovanja (čuvanja). Neposredan uzrok tome jest pojačana oksidacija, proces koji šteti boji, okusu i mirisu vina.

Osobni alati