Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

zelen

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
(Nisu prikazane 4 međuinačice jednog suradnika)
Redak 1: Redak 1:
naziv [[sorta|sorte]] u nas poznatije pod nazivom [[zelenac slatki bijeli]]. Prema podacima talijanskog vinogradarsko-vinarskog stručnjaka P. G. Garoglia (u Enciclopedia Vitivinicola Mondiale) taj se je [[kultivar]] (jednako kao i [[frankovka]], ribola crna, cervino i veći broj drugih) u prošlosti uzgajao u vinorodnoj pokrajini [[Italija|Friuli-Venezia Giulia]], da bi postepeno bio napušten i zaboravljen. U Republici Sloveniji iz grožđa sorte zelen proizvodi se i stavlja na tržište slatko vino pod nazivom zelenac slatki.
+
(njem. naziv [[Heiner grüner]]) u nas poznatije ime ovog kultivara je [[zelenac slatki bijeli]]. Ta se sorta ponovno vraća u neka naša kontinentalna vinogorja podregija [[Slavonija]], [[Plešivica]], [[Pokuplje]] i [[Zagorje-Međimurje]], gdje je [http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313644.html Pravilnikom (NN 172/04.)] uvrštena među preporučene. Prema podacima talijanskog vinogradarsko-vinarskog stručnjaka P. G. Garoglia (u Enciclopedia Vitivinicola Mondiale) taj se je [[kultivar]] (jednako kao i [[frankovka]], ribola crna, cervino i veći broj drugih) u prošlosti uzgajao u vinorodnoj pokrajini [[Italija|Friuli-Venezia Giulia]], da bi postepeno bio napušten i zaboravljen. U [[Slovenija|Republici Sloveniji]] iz grožđa sorte zelen proizvodi se polusuho vino i stavlja u promet pod nazivom slatki zelen.

Trenutačna izmjena od 11:22, 10. ožujka 2011.

(njem. naziv Heiner grüner) u nas poznatije ime ovog kultivara je zelenac slatki bijeli. Ta se sorta ponovno vraća u neka naša kontinentalna vinogorja podregija Slavonija, Plešivica, Pokuplje i Zagorje-Međimurje, gdje je Pravilnikom (NN 172/04.) uvrštena među preporučene. Prema podacima talijanskog vinogradarsko-vinarskog stručnjaka P. G. Garoglia (u Enciclopedia Vitivinicola Mondiale) taj se je kultivar (jednako kao i frankovka, ribola crna, cervino i veći broj drugih) u prošlosti uzgajao u vinorodnoj pokrajini Friuli-Venezia Giulia, da bi postepeno bio napušten i zaboravljen. U Republici Sloveniji iz grožđa sorte zelen proizvodi se polusuho vino i stavlja u promet pod nazivom slatki zelen.

Osobni alati