Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

vrhunsko vino

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
Redak 1: Redak 1:
je vino s oznakom kontroliranog podrijetla proizvedeno iz grožđa jednog ili više preporučenih kultivara za određeno područje, koje potječe iz jednog ili više vinogradarskih položaja u okviru jednog vinogorja s osobito izraženim kvalitetnim, specifičnim organoleptičkim i kemijskim svojstvima značajnim za ekološke uvjete položaja i [[sorta|sorte]], odnosno skupine sorata grožđa. Prema [http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/287540.html Pravilniku o proizvodnji vina (NN 2/05.)] mora biti i odnjegovano i punjeno u boce u [[vinogorje|vinogorju]] u kojem se nalazi dotični položaj, a ako se označava s imenom sorte, tada mora biti i proizvedeno od najmanje 85% sorte čije ime nosi. I vrhunsko se vino može proizvoditi od više sorata, ali se one smiju označiti na etiketi samo kada se takvo vino proizvodi iz dviju sorata, time da se navede i njihovo učešće u postocima. Uz odredbe koje se propisuju [[ZOV]]-om i cit. Pravilnikom, u pogledu uroda grožđa i sastava vina u proizvodnim vinogradarskim zonama, te koje određuju najmanje i najveće dopuštene količine pojedinih značajnih sastojaka u vinu, pojedine uvjete koje je dužan ispuniti proizvođač da bi stekao pravo i dobio odobrenje za označavanje vina vrhunskim, propisuje ministarstvo poljoprivrede.
+
je vino s oznakom kontroliranog podrijetla proizvedeno iz grožđa jednog ili više preporučenih [[kultivar]]a za određeno područje, koje potječe iz jednog ili više vinogradarskih položaja u okviru jednog [[vinogorje|vinogorja]] s osobito izraženim kvalitetnim, specifičnim organoleptičkim i kemijskim svojstvima značajnim za ekološke uvjete položaja i [[sorta|sorte]], odnosno skupine sorata grožđa. Prema [http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/287540.html Pravilniku o proizvodnji vina (NN 2/05.)] mora biti i odnjegovano i punjeno u boce u [[vinogorje|vinogorju]] u kojem se nalazi dotični položaj, a ako se označava s imenom sorte, tada mora biti i proizvedeno od najmanje 85% sorte čije ime nosi. I vrhunsko se vino može proizvoditi od više sorata, ali se one smiju označiti na etiketi samo kada se takvo vino proizvodi iz dviju sorata, time da se navede i njihovo učešće u postocima. Uz odredbe koje se propisuju [[ZOV]]-om i cit. Pravilnikom, u pogledu uroda grožđa i sastava vina u proizvodnim vinogradarskim zonama, te koje određuju najmanje i najveće dopuštene količine pojedinih značajnih sastojaka u vinu, pojedine uvjete koje je dužan ispuniti proizvođač da bi stekao pravo i dobio odobrenje za označavanje vina vrhunskim, propisuje ministarstvo poljoprivrede.
 
<BR>Vidi: [[zone proizvodnje u RH]] (i odredbe o urodu grožđa i sastavu vina proizvedenim u njima), [[kemijski sastav vina]], (najmanje i najveće dopuštene količine pojedinih značajnih sastojaka u vinima).
 
<BR>Vidi: [[zone proizvodnje u RH]] (i odredbe o urodu grožđa i sastavu vina proizvedenim u njima), [[kemijski sastav vina]], (najmanje i najveće dopuštene količine pojedinih značajnih sastojaka u vinima).

Inačica od 10:42, 25. ožujka 2011.

je vino s oznakom kontroliranog podrijetla proizvedeno iz grožđa jednog ili više preporučenih kultivara za određeno područje, koje potječe iz jednog ili više vinogradarskih položaja u okviru jednog vinogorja s osobito izraženim kvalitetnim, specifičnim organoleptičkim i kemijskim svojstvima značajnim za ekološke uvjete položaja i sorte, odnosno skupine sorata grožđa. Prema Pravilniku o proizvodnji vina (NN 2/05.) mora biti i odnjegovano i punjeno u boce u vinogorju u kojem se nalazi dotični položaj, a ako se označava s imenom sorte, tada mora biti i proizvedeno od najmanje 85% sorte čije ime nosi. I vrhunsko se vino može proizvoditi od više sorata, ali se one smiju označiti na etiketi samo kada se takvo vino proizvodi iz dviju sorata, time da se navede i njihovo učešće u postocima. Uz odredbe koje se propisuju ZOV-om i cit. Pravilnikom, u pogledu uroda grožđa i sastava vina u proizvodnim vinogradarskim zonama, te koje određuju najmanje i najveće dopuštene količine pojedinih značajnih sastojaka u vinu, pojedine uvjete koje je dužan ispuniti proizvođač da bi stekao pravo i dobio odobrenje za označavanje vina vrhunskim, propisuje ministarstvo poljoprivrede.
Vidi: zone proizvodnje u RH (i odredbe o urodu grožđa i sastavu vina proizvedenim u njima), kemijski sastav vina, (najmanje i najveće dopuštene količine pojedinih značajnih sastojaka u vinima).

Osobni alati