Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

viognier

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
Redak 1: Redak 1:
naziv jednog od brojnih bijelih francuskih kultivara grožđa (čije se porijeklo povezuje i sa hrvatskom podregijom [[Dalmacija]]). Zahvaljujući obilnom urodu i kakvoći vina poizvedenog iz ove sote, uzgoj se je proširio i na neka vinogradarska područja u [[Australija|Australiji]], u [[SAD|Kaliforniji]], [[Argentina|Argentini]] i [[Čile]]u. Zbog sposobnosti obilnog nakupljanja [[slador]]a (poglavito na mediteranskom području), vina su stasita, [[aroma]]tična i okusom podsjećaju na [[muškat]], [[chardonnay]] i [[rizling rajnski|rajnski rizling]]. Iako nije uvrštena među preporučene sorta u RH, neki je istarski vinogradari uspječno uzgajaju i nude tržištu.
+
naziv jednog od brojnih bijelih francuskih kultivara grožđa (čije se porijeklo povezuje i sa hrvatskom podregijom [[Dalmacija]]). Zahvaljujući obilnom urodu i kakvoći vina poizvedenog iz ove sote, uzgoj se je proširio i na neka vinogradarska područja u [[Australija|Australiji]], u [[SAD|Kaliforniji]], [[Argentina|Argentini]] i [[Čile]]u. Zbog sposobnosti obilnog nakupljanja [[slador]]a (poglavito na mediteranskom području), vina su stasita, [[aroma]]tična, a okusom podsjećaju na [[muškat]], [[chardonnay]] i [[rizling rajnski|rajnski rizling]]. Iako nije uvrštena među preporučene sorta u RH, neki je istarski vinogradari uspječno uzgajaju i nude tržištu.

Inačica od 17:05, 3. listopada 2013.

naziv jednog od brojnih bijelih francuskih kultivara grožđa (čije se porijeklo povezuje i sa hrvatskom podregijom Dalmacija). Zahvaljujući obilnom urodu i kakvoći vina poizvedenog iz ove sote, uzgoj se je proširio i na neka vinogradarska područja u Australiji, u Kaliforniji, Argentini i Čileu. Zbog sposobnosti obilnog nakupljanja sladora (poglavito na mediteranskom području), vina su stasita, aromatična, a okusom podsjećaju na muškat, chardonnay i rajnski rizling. Iako nije uvrštena među preporučene sorta u RH, neki je istarski vinogradari uspječno uzgajaju i nude tržištu.

Osobni alati