Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

vinogradarski katastar

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
(Nisu prikazane 2 međuinačice jednog suradnika)
Redak 1: Redak 1:
je ustanova u kojoj se na temelju geodetskih izmjera i drugih pokazatelja (npr. boniteta tla koje se s obzirom na određene norme može svrstati u vinogradarsko ili izrazito vinogradarsko i sl.) evidentiraju zemljišne knjige u kojima se uz navedene i podatke o postojećoj kulturi vinove loze prema vrsti (europska ili hibridni proizvođači), starosnoj dobi, broju čokota itd. bilježe i podaci o korisniku. Katastar je osnovica za obračun poreza (ako za to postoji zakonska obveza), a vinogradarski katastar još i osnovica za evidentiranje [[kontrola zemljopisnog podrijetla vina|zaštite zemljopisnog podrijetla grožđa i vina]] koji će se iz grožđa ubranog s tih površina proizvesti. Na podacima vinogradarskog katastra temelji proizvodnja [[cijep|loznih cijepova]], sortiment vinogradarske proizvodnje i druge važne gospodarske aktivnosti. Za razliku od katastra koji evidentira korisnika tla, [[gruntovnica]] je ured u kojem se evidentiraju zemljišne knjige s obzirom na vlasništvo.
+
je ustanova u kojoj se na temelju geodetskih izmjera i drugih pokazatelja (npr. boniteta tla koje se s obzirom na određene norme može svrstati u vinogradarsko ili izrazito vinogradarsko i sl.) evidentiraju zemljišne knjige u kojima se uz navedene i podatke o postojećoj kulturi vinove loze prema vrsti ([[Vitis vinifera L.|europska]] ili [[hibridni proizvođači]]), starosnoj dobi, broju čokota itd. bilježe i podaci o korisniku. Katastar je osnovica za obračun poreza (ako za to postoji zakonska obveza), a vinogradarski katastar još i osnovica za evidentiranje [[kontrola zemljopisnog podrijetla vina|zaštite zemljopisnog podrijetla grožđa i vina]] koji će se iz grožđa ubranog s tih površina proizvesti. Na podacima vinogradarskog katastra temelji proizvodnja [[cijep|loznih cijepova]], [[sorte vinove loze|sortiment vinogradarske proizvodnje]] i druge važne gospodarske aktivnosti. Za razliku od katastra koji evidentira korisnika tla, [[gruntovnica]] je ured u kojem se evidentiraju zemljišne knjige s obzirom na vlasništvo.

Trenutačna izmjena od 12:04, 30. listopada 2011.

je ustanova u kojoj se na temelju geodetskih izmjera i drugih pokazatelja (npr. boniteta tla koje se s obzirom na određene norme može svrstati u vinogradarsko ili izrazito vinogradarsko i sl.) evidentiraju zemljišne knjige u kojima se uz navedene i podatke o postojećoj kulturi vinove loze prema vrsti (europska ili hibridni proizvođači), starosnoj dobi, broju čokota itd. bilježe i podaci o korisniku. Katastar je osnovica za obračun poreza (ako za to postoji zakonska obveza), a vinogradarski katastar još i osnovica za evidentiranje zaštite zemljopisnog podrijetla grožđa i vina koji će se iz grožđa ubranog s tih površina proizvesti. Na podacima vinogradarskog katastra temelji proizvodnja loznih cijepova, sortiment vinogradarske proizvodnje i druge važne gospodarske aktivnosti. Za razliku od katastra koji evidentira korisnika tla, gruntovnica je ured u kojem se evidentiraju zemljišne knjige s obzirom na vlasništvo.

Osobni alati