Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

verduzzo

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
Redak 1: Redak 1:
je sorta vinove loze bijelog grožđa kasnijeg dozrijevanja, što se uzgaja na oko 4500 ha u talijanskoj vinskoj pokrajini Friuli-Venezia Giulia i Veneto. Vina proizvedena iz grožđa ovog kultivara su zlatnožute boje, jako alkoholna i stasita. Najčešće se na tržištu pojavljuju kao suha (i zaštićena kao [[DOC]]), ali se proizvode i kao poluslatka i slatka, a za takva je proveden viši stupanj zaštite ([[DOCG]]). Iako Pravilnikom i [[sorte vinove loze|Nacionalnoj listi priznatih kultivara v.l.]] nije preporučen ni za jednu podregiju, neki su naši vinogradari i bez obzira na to (a u skladu s propisima ojima se obilježavaju [[priznati, ali ne preporučeni kultivari vinove loze u RH]]) počeli s njegovom sadnjom i postigli na tržištu zapažene rezultate.
+
je sorta vinove loze bijelog grožđa kasnijeg dozrijevanja, što se uzgaja na oko 4500 ha u talijanskoj vinskoj pokrajini Friuli-Venezia Giulia i Veneto. Vina proizvedena iz grožđa ovog kultivara su zlatnožute boje, jako alkoholna i stasita. Najčešće se na tržištu pojavljuju kao suha (i zaštićena kao [[DOC]]), ali se proizvode i kao poluslatka i slatka, a za takva je proveden viši stupanj zaštite ([[DOCG]]). Iako Pravilnikom i [[sorte vinove loze|Nacionalnoj listi priznatih kultivara v.l.]] nije preporučen ni za jednu podregiju, neki su naši vinogradari i bez obzira na to (a u skladu s propisima kojima se obilježavaju [[priznati, ali ne preporučeni kultivari vinove loze u RH]]) počeli s njegovom sadnjom i postigli na tržištu zapažene rezultate.
 
[[Category:sorte vinove loze]]
 
[[Category:sorte vinove loze]]

Trenutačna izmjena od 11:54, 26. listopada 2012.

je sorta vinove loze bijelog grožđa kasnijeg dozrijevanja, što se uzgaja na oko 4500 ha u talijanskoj vinskoj pokrajini Friuli-Venezia Giulia i Veneto. Vina proizvedena iz grožđa ovog kultivara su zlatnožute boje, jako alkoholna i stasita. Najčešće se na tržištu pojavljuju kao suha (i zaštićena kao DOC), ali se proizvode i kao poluslatka i slatka, a za takva je proveden viši stupanj zaštite (DOCG). Iako Pravilnikom i Nacionalnoj listi priznatih kultivara v.l. nije preporučen ni za jednu podregiju, neki su naši vinogradari i bez obzira na to (a u skladu s propisima kojima se obilježavaju priznati, ali ne preporučeni kultivari vinove loze u RH) počeli s njegovom sadnjom i postigli na tržištu zapažene rezultate.

Osobni alati