Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

trebbiano romagnolo

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
Redak 1: Redak 1:
[[Image:Trebbiano_romagnolo.jpg|thumb|200px|left|trebbiano romagnolo (VCR)]]vodeći kultivar v. l. u Romagni, dakle samo u jednom dijelu tal. vinorodne pokrajine Emilia-Romagna. Otuda se neznatno proširila i u područje Emilije, a još manje i u druga tal. vinorodna područja. Trs je bujnog rasta, rodnosti stalne i obilne. Grožđe slamnato-žuto, na sunčanoj strani rumeno, sočno. Na izrazitim vinogradarskim položajima i u dobrim godinama nakupi i do 19% šećera i oko 8 g/l kiselina, pa su iz takva grožđa proizvedena vina pitka, osvježavajuća i prikladna za sljubljivanje s vinima kojima nedostaje kiseline i svježine. Mnogo sličnosti s ovim kultivarom ima kod nas (u [[Dalmacija|Dalmaciji]]) rasprostranjeni [[trbljan bijeli]] ili [[kuč]]. Kultivar je izrazito homogen, ali su unatoč tome selekcijom izdvojeni klonovi boljih svojstava, od kojih se spominje t. r. Rauscedo 5.
+
[[Image:Trebbiano_romagnolo.jpg|thumb|200px|left|trebbiano romagnolo (VCR)]]vodeći kultivar v. l. u Romagni, dakle samo u jednom dijelu tal. vinorodne pokrajine Emilia-Romagna. Otuda se neznatno proširila i u područje Emilije, a još manje i u druga tal. vinorodna područja. Trs je bujnog rasta, rodnosti stalne i obilne. Grožđe slamnato-žuto, na sunčanoj strani rumeno, sočno. Na izrazitim vinogradarskim položajima i u dobrim godinama nakupi i do 19% šećera i oko 8 g/l kiselina, pa su iz takva grožđa proizvedena vina pitka, osvježavajuća i prikladna za sljubljivanje s vinima kojima nedostaje kiseline i svježine. Mnogo sličnosti s ovim kultivarom ima kod nas (u [[Dalmacija|Dalmaciji]]) rasprostranjeni [[trbljan bijeli]] ili [[kuč]]. Kultivar je izrazito homogen, ali su unatoč tome selekcijom izdvojeni klonovi boljih svojstava, od kojih se spominje t. r. Rauscedo 5.<br>Vidi: [[aceto balsamico modenese]].
<br>Vidi: [[aceto balsamico modenese]].
+
 
[[Category:sorte vinove loze]]
 
[[Category:sorte vinove loze]]

Trenutačna izmjena od 01:18, 4. prosinca 2010.

trebbiano romagnolo (VCR)
vodeći kultivar v. l. u Romagni, dakle samo u jednom dijelu tal. vinorodne pokrajine Emilia-Romagna. Otuda se neznatno proširila i u područje Emilije, a još manje i u druga tal. vinorodna područja. Trs je bujnog rasta, rodnosti stalne i obilne. Grožđe slamnato-žuto, na sunčanoj strani rumeno, sočno. Na izrazitim vinogradarskim položajima i u dobrim godinama nakupi i do 19% šećera i oko 8 g/l kiselina, pa su iz takva grožđa proizvedena vina pitka, osvježavajuća i prikladna za sljubljivanje s vinima kojima nedostaje kiseline i svježine. Mnogo sličnosti s ovim kultivarom ima kod nas (u Dalmaciji) rasprostranjeni trbljan bijeli ili kuč. Kultivar je izrazito homogen, ali su unatoč tome selekcijom izdvojeni klonovi boljih svojstava, od kojih se spominje t. r. Rauscedo 5.
Vidi: aceto balsamico modenese.
Osobni alati