Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

rakija

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
Redak 1: Redak 1:
(tur.), [[žganica]]. U skladu s [http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313644.html| Pravilnikom o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04.)] r. je proizvod dobiven [[destilacija|destilacijom]] prevrelog [[kom|koma ]]ili [[masulj|masulja od grožđa]], ili drugog voća na manje od 86 % vol. alkohola (ako cit. Pravilnikom nije drugačije određeno). Ona mora imati organoleptička svojstva voća od kojeg je proizvedena, a ako odležava u drvenom suđu najmanje godinu dana, može biti označena kao “stara rakija”. Samo se skupini specijalnih rakija smije dodavati aromate i sladila. Naime, r. se dijele na [[rakije od grožđa]], [[voćne rakije]], [[rakije od voćne komine]] i na [[specijalne rakij]]e.
+
(tur.), [[žganica]]. U skladu s [http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313644.html| Pravilnikom o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04.)] r. je proizvod dobiven [[destilacija|destilacijom]] prevrelog [[kom|koma ]]ili [[masulj|masulja od grožđa]], ili drugog voća na manje od 86 % vol. alkohola (ako cit. Pravilnikom nije drugačije određeno). Ona mora imati organoleptička svojstva voća od kojeg je proizvedena, a ako odležava u drvenom suđu najmanje godinu dana, može biti označena kao “stara rakija”. Samo se skupini specijalnih rakija smije dodavati aromate i sladila. Naime, r. se dijele na [[rakije od grožđa]], [[voćne rakije]], [[rakije od voćne komine]] i na [[specijalne rakije]].

Trenutačna izmjena od 13:11, 31. listopada 2010.

(tur.), žganica. U skladu s Pravilnikom o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04.) r. je proizvod dobiven destilacijom prevrelog koma ili masulja od grožđa, ili drugog voća na manje od 86 % vol. alkohola (ako cit. Pravilnikom nije drugačije određeno). Ona mora imati organoleptička svojstva voća od kojeg je proizvedena, a ako odležava u drvenom suđu najmanje godinu dana, može biti označena kao “stara rakija”. Samo se skupini specijalnih rakija smije dodavati aromate i sladila. Naime, r. se dijele na rakije od grožđa, voćne rakije, rakije od voćne komine i na specijalne rakije.

Osobni alati