Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

primitivo

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
Redak 1: Redak 1:
je talijanski nazin vinske [[sorta|sorte]] crnog grožđa što se uzgaja u tal. pokrajini Molise, a koja je porijeklom iz [[Dalmacija|Dalmacije]] (gdje ima veći broj imena, uz [[crljenak kaštelanski ]] još i [[tribidrag]], [[pribidrag]] i[[ grbić]]).<br> Talijanski naziv ovog kultivara (primitivo - što u prijevodu znači prvotan, izvoran, ali i prost) vjerojatno je nastao nakon doseljenja hrvata - Dalmatinaca u spomenutu pokrajinu Molise, bijegom pred Osmanlijama koji su, kako je zapisao Evlija Ćelebi 1660. s brojnom vojskom "bosanskog ejaleta" nemilice "harali i plijenili sve što se moglo uzeti od Sinja, Trogira do Zadra, te muslimanskim sjekirama sasjekli sve vinograde i bašte", a njih je bilo, kako je zapisao, samo oko Splita sedam tisuća.<br> Crljenak kaštelanski je s [[dobričić|dobričićem]], roditelj već dugi niz godina najzastupljenije hrvatske vinske sorte crnog grožđa, [[plavac mali crni]].<br> U [[SAD]] (u Kaliforniji) poznata je i vrlo cijenjena pod nazivom [[zinfandel]], a njen dolazak na taj kontinent iz pradomovine Dalmacije, preko Carskog botaničkog vrta iz Beča, do Long Islanda (1820.) i kasnije do Kalifornije (najvjerojatnije 1852.) opisao je prof. Ch. Sullivan.<br> Dalmatinsko porijeklo ove sorte dokazano je zahvaljujući napretku molekularne biologije i genetske identifikacije, za što su zaslužni uz profesoricu Carole Meredith iz kalifornijskog sveučilišta Davis i hrvatski stručnjaci E. Maletić, I. Pejić, N. Mirošević, J. K. Kontić, I. Alpeza i J. Piljac, te mnogi drugi djelatnici, ali i kalifornijski enolog hrvatskog podrijetla Miljenko Mike Grgić, koji je na tu mogućnost ukazivao još početkom 1970. godine.<br>Vidi:
+
je talijanski nazin vinske [[sorta|sorte]] crnog grožđa što se uzgaja u tal. pokrajini Molise, a koja je porijeklom iz [[Dalmacija|Dalmacije]] (gdje ima veći broj imena, uz [[crljenak kaštelanski ]] još i [[tribidrag]], [[pribidrag]] i[[ grbić]]).<br> Talijanski naziv ovog kultivara (primitivo - što u prijevodu znači prvotan, izvoran, ali i prost) vjerojatno je nastao nakon doseljenja Hrvata - Dalmatinaca u spomenutu pokrajinu Molise, bijegom pred Osmanlijama koji su, kako je zapisao Evlija Ćelebi 1660. s brojnom vojskom "bosanskog ejaleta" nemilice "harali i plijenili sve što se moglo uzeti od Sinja, Trogira do Zadra, te muslimanskim sjekirama sasjekli sve vinograde i bašte", a njih je bilo, kako je zapisao, samo oko Splita sedam tisuća.<br> Crljenak kaštelanski je s [[dobričić|dobričićem]], roditelj već dugi niz godina najzastupljenije hrvatske vinske sorte crnog grožđa, [[plavac mali crni]].<br> U [[SAD]] (u Kaliforniji) poznata je i vrlo cijenjena pod nazivom [[zinfandel]], a njen dolazak na taj kontinent iz pradomovine Dalmacije, preko Carskog botaničkog vrta iz Beča, do Long Islanda (1820.) i kasnije do Kalifornije (najvjerojatnije 1852.) opisao je prof. Ch. Sullivan.<br> Dalmatinsko porijeklo ove sorte dokazano je zahvaljujući napretku molekularne biologije i genetske identifikacije, za što su zaslužni uz profesoricu Carole Meredith iz kalifornijskog sveučilišta Davis i hrvatski stručnjaci E. Maletić, I. Pejić, N. Mirošević, J. K. Kontić, I. Alpeza i J. Piljac, te mnogi drugi djelatnici, ali i kalifornijski enolog hrvatskog podrijetla Miljenko Mike Grgić, koji je na tu mogućnost ukazivao još početkom 1970. godine.<br>Vidi:

Inačica od 09:46, 2. srpnja 2012.

je talijanski nazin vinske sorte crnog grožđa što se uzgaja u tal. pokrajini Molise, a koja je porijeklom iz Dalmacije (gdje ima veći broj imena, uz crljenak kaštelanski još i tribidrag, pribidrag i grbić).
Talijanski naziv ovog kultivara (primitivo - što u prijevodu znači prvotan, izvoran, ali i prost) vjerojatno je nastao nakon doseljenja Hrvata - Dalmatinaca u spomenutu pokrajinu Molise, bijegom pred Osmanlijama koji su, kako je zapisao Evlija Ćelebi 1660. s brojnom vojskom "bosanskog ejaleta" nemilice "harali i plijenili sve što se moglo uzeti od Sinja, Trogira do Zadra, te muslimanskim sjekirama sasjekli sve vinograde i bašte", a njih je bilo, kako je zapisao, samo oko Splita sedam tisuća.
Crljenak kaštelanski je s dobričićem, roditelj već dugi niz godina najzastupljenije hrvatske vinske sorte crnog grožđa, plavac mali crni.
U SAD (u Kaliforniji) poznata je i vrlo cijenjena pod nazivom zinfandel, a njen dolazak na taj kontinent iz pradomovine Dalmacije, preko Carskog botaničkog vrta iz Beča, do Long Islanda (1820.) i kasnije do Kalifornije (najvjerojatnije 1852.) opisao je prof. Ch. Sullivan.
Dalmatinsko porijeklo ove sorte dokazano je zahvaljujući napretku molekularne biologije i genetske identifikacije, za što su zaslužni uz profesoricu Carole Meredith iz kalifornijskog sveučilišta Davis i hrvatski stručnjaci E. Maletić, I. Pejić, N. Mirošević, J. K. Kontić, I. Alpeza i J. Piljac, te mnogi drugi djelatnici, ali i kalifornijski enolog hrvatskog podrijetla Miljenko Mike Grgić, koji je na tu mogućnost ukazivao još početkom 1970. godine.
Vidi:

Osobni alati