Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

opisivanje vina prema bistroći

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
(Nova stranica: Lagana ili tanka: to su, u pravilu, suha, niskoalkoholna vina, s malo suha ekstrakta i razmjerno malom ukupnom kiselošću. Teška ili gusta su jako alkoholna, jako ekstraktna i ja...)
 
Redak 6: Redak 6:
 
Kristalno bistra: njihov stupanj bistroće i prozirnost odlika je izvanredno odnjegovanih, pretežno bijelih vina.
 
Kristalno bistra: njihov stupanj bistroće i prozirnost odlika je izvanredno odnjegovanih, pretežno bijelih vina.
 
Bistra vina nemaju živost prvih, ali ipak pripadaju skupini dobro odnjegovanih vina.
 
Bistra vina nemaju živost prvih, ali ipak pripadaju skupini dobro odnjegovanih vina.
Magličasto vino jedva primjetljivo opalescira, kažemo da difuzno reflektira svijetlost.
+
Magličasto vino jedva primjetljivo opalescira, kažemo da difuzno reflektira svijetlost. Viši stupanj takvog stanja daje maglovito vino, a
 +
mutno vino uz magličastu nečistoću posjeduje i okom uočljive čestice što u njemu lebde, a potječu ili od tvari endogenog podrijetla (bojila, bjelančevinastih tvari vina, kristala soli organskih kiselina i metala, spojeva željeza i tanina ili drugih produkata fizikalnih, fizikalno - kemijskih ili bioloških promjena što se zbivaju u vinu), ili su u nj dospjeli nepažnjom, odnosno nepravilnim postupcima filtriranja (npr. bistrilo, komadići pluta i sl.).

Inačica od 09:24, 18. lipnja 2012.

Lagana ili tanka: to su, u pravilu, suha, niskoalkoholna vina, s malo suha ekstrakta i razmjerno malom ukupnom kiselošću. Teška ili gusta su jako alkoholna, jako ekstraktna i jako obojena vina. To su najčešće crna ili desertna vina s južnih vinorodnih područja. Ako nisu desertna i iznimno kvalitetna, služe za rezanje odnosno sljubljivanje s drugim vinima kojima nedostaje neki od navedenih sastojaka (alkohol, boja i sl.). Sluzava ili tegljiva su bolesna vina koja se pri prelijevanju vuku, što ostavlja loš dojam, pa nisu za promet dok se odgovarajućim enotehničkim zahvatima (otvorenim pretokom, sumporenjem i dr.) ta pojava ne ukloni. Kada je riječ o tekućosti vina moramo spomenuti i pojam tzv. površinske napetosti i viskoznosti. I jedan i drugi čimbenik uvjetovani su prisutnošću pojedinih sastojaka u vinu, naročito etanola i drugih alkohola, ali i kiselina, eteričnih ulja, estera itd. Od veće ili manje površinske napetosti i viskoznosti ovisi odnos faza (krute, tekuće i plinovite) i posebno ono što okom zamjećujemo a to je oslobađanje plinova i drugih hlapljivih tvari iz vina. Podjela vina prema bistroći Kristalno bistra: njihov stupanj bistroće i prozirnost odlika je izvanredno odnjegovanih, pretežno bijelih vina. Bistra vina nemaju živost prvih, ali ipak pripadaju skupini dobro odnjegovanih vina. Magličasto vino jedva primjetljivo opalescira, kažemo da difuzno reflektira svijetlost. Viši stupanj takvog stanja daje maglovito vino, a mutno vino uz magličastu nečistoću posjeduje i okom uočljive čestice što u njemu lebde, a potječu ili od tvari endogenog podrijetla (bojila, bjelančevinastih tvari vina, kristala soli organskih kiselina i metala, spojeva željeza i tanina ili drugih produkata fizikalnih, fizikalno - kemijskih ili bioloških promjena što se zbivaju u vinu), ili su u nj dospjeli nepažnjom, odnosno nepravilnim postupcima filtriranja (npr. bistrilo, komadići pluta i sl.).

Osobni alati