Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

opisivanje boje crnih (rujnocrvenih) vina.

Izvor: Vinopedia
Inačica od 09:23, 26. lipnja 2012. koju je unio/unijela Ivo (Razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Ružičastocrvenkasta, su vina svijetlih ružica, odnosno svijetlih opola. U Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i naročito u Švicarskoj, takva vina su vrlo cijenjena i česta u prodaji. Pod tim utjecajem počela je njihova proizvodnja i u nas, pa se vrlo često umjesto ružičastocrvenkastim označavaju kao rosé (poput hrvatice rosé, cabernet rosé itd.).

Ružičastocrvena su za nijansu obojenija vina od ružičastocrvenkastih.

Ružičasta rubinskocrvena vina se u nas osobito cijene. To je boja opola, vrlo cijenjenih vina proiz-vedenih iz kultivara plavca malog. Sve tri navedene kategorije rujnocrvenih vina, koje još nazivamo i ružice, po okusu slična su bijelima, a po boji crnim vinima.

Modrocrvena boja vina drži se najnižom nijansom obojenosti crnog vina. Takvu boju imaju crna vina dobivena iz sorata kojima je grožđe siromašno bojilima (tvarima boje), odnosno ona vina koja su dobivena brzim postupkom maceracije obojenijih sorata. Takvoj boji vina vrlo često pridonosi i niža aktualna kiselost. Kada se modrocrvena vina pomiješaju s vinima u kojih je aktualna kiselost visoka (i koja su zbog toga na okus manje kisela), postaju granatnocrvena.

Granatnocrvena vina, dakle, svoju boju (čiji naziv potječe od boje zrelih sjemenki nara - mogranja, lat. Punica granatum) obilje boje zahvaljuju visokoj aktualnoj kiselosti.

Tamnocrvena boja vina znak je i obilja bojila i obilja visoke kiselosti. To je, primjerice, boja dobro odnjegovanog terana (tzv. boja zečje krvi), ili boja cabernet sauvignona, saperavia i vina mnogih drugih sorata.

Ljubičastotamnocrvena s modrim refleksima je tipična boja crnih, jako obojenih i ekstraktom bogatih vina naših južnih vinorodnih područja, čiji je glavni predstavnik dalmatinski kultivar plavac mali (poglavito proizveden na izuzetnim vinogradarskim položajima, poput Dingača, Postupa i drugih) a ta je sorta u Republici Hrvatskoj najrasprostranjenije crno grožđa.

Tamnosmeđecrvenu, ponekad zvanu ciglastu boju postižu dobro obojena crna vina nakon višegodišnjeg zrenja.

Vidi::
kako se najčešće vina opisuju prema boji i to kako
boja bijelih vina,
a kako opisivanje boje crnih (rujnocrvenih) vina...
opisivanje vina prema bistroći
,
opisivanje vina prema tekućosti
.
opisivanje živosti vina
.
opisivanje vina dojmovima koje zapažamo osjetom njuha
.
opisivanje dojmova okusa
.
temeljne okusne značajke bijelih vina
,
temeljne okusne značajke rujnocrvenih vina
.

Osobni alati