Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

odlistavanje ili defolijacija

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
(Nova stranica: je naziv za jedan od oblika zelene rezidbe (u našem primjeru na vinovoj lozi) kojom se skidaju (najčešće stari (bazalni) listovi što zaklanjaju grozd, čime se omogućava ...)
 
Redak 1: Redak 1:
je naziv za jedan od oblika [[zelene rezidbe]] (u našem primjeru na vinovoj lozi) kojom se skidaju (najčešće stari (bazalni) listovi što zaklanjaju grozd, čime se omogućava njegova bolja osunčanost (što pridonosi boljoj obojenosti (poglavito zobatica,ali i vinskih sorata), zatim bržoj dozrelosti, a zbog uvećane prozračnosti i zdrastvenom stanju uroda i čokota.
+
je naziv za jedan od oblika [[zelena rezidba|zelene rezidbe]] (u našem primjeru na vinovoj lozi) kojom se skidaju (najčešće stari (bazalni) [[list vinove loze|listovi]] što zaklanjaju [[grozd]], čime se omogućava njegova bolja osunčanost (što pridonosi boljoj obojenosti (poglavito [[zobatice|zobatica]],ali i [[moštenice|vinskih sorata]]), zatim bržoj dozrelosti, a zbog uvećane prozračnosti i zdrastvenom stanju uroda i čokota. Odlistavanje ili defolijacija se provodi ovisno od niza čimbenika (klimatskih prilika, položaja, vrste kultivara, načina uzgoja i dr.), a to znači da će ono biti učinkovito u vlažnijim godinama, u hladnijim područjima vinogradarske proizvodnje, kod nižeg uzgoja i uzgoja bez armature itd.), a da se ne preporuča u toplim godinama (zbog opasnosti od ožegotina) ni kod tzv. visokog uzgoja loze.

Inačica od 17:02, 4. rujna 2012.

je naziv za jedan od oblika zelene rezidbe (u našem primjeru na vinovoj lozi) kojom se skidaju (najčešće stari (bazalni) listovi što zaklanjaju grozd, čime se omogućava njegova bolja osunčanost (što pridonosi boljoj obojenosti (poglavito zobatica,ali i vinskih sorata), zatim bržoj dozrelosti, a zbog uvećane prozračnosti i zdrastvenom stanju uroda i čokota. Odlistavanje ili defolijacija se provodi ovisno od niza čimbenika (klimatskih prilika, položaja, vrste kultivara, načina uzgoja i dr.), a to znači da će ono biti učinkovito u vlažnijim godinama, u hladnijim područjima vinogradarske proizvodnje, kod nižeg uzgoja i uzgoja bez armature itd.), a da se ne preporuča u toplim godinama (zbog opasnosti od ožegotina) ni kod tzv. visokog uzgoja loze.

Osobni alati