Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

mošt

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
Redak 1: Redak 1:
([[šira]]) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog grožđa [[masulj|masulja]] (masta) ili [[tijesak|tiještenjem]] zrelih plodova grožđa (odn. drugog voća). U svježem soku grožđa (moštu) najzastupljeniji sastojak je [[voda]] (obično od 75 do 85%), zatim [[šećer|šećeri]] (najviše [[glukoza]] i [[fruktoza]], obično između 15 i 25%) i [[organske kiseline u vinu|org. kiseline]] (obično između 1,5 i 15,5 g/l). Za kakvoću budućega vina jednako je značajan i sastav drugih tvari ([[bojila]], [[soli]], [[aromatizirana vina|aromatičnih tvari]] i dr.), veća ili manja nazočnost kojega ovisi o prirodi sorte, prirodnim čimbenicima u kojima je grožđe nastalo (tlo, podneblje), ali i o stupnju zrelosti grožđa iz kojeg je mošt proizveden i tehnoloških zahvata u postupku proizvodnje grožđa i dakako, njegove preradbe. Kontrolu šećera u moštu najčešće obavljamo uz pomoć brzih metoda ([[moštomjer|moštomjerom]] npr.), a kontrolu kiselina [[titracija|titracijom]]. Prema hrvatskom [http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/287540.html Pravilniku o proizvodnji vina (NN 2/05.)] moštom se smatra na opisani način proizvedeni sok koji sadrži minimalnu količinu šećera od 64 [[Oe°]]. Mošt u vrenju se prema istom pravilniku smatra onaj proizvod u kojem je alkoholnim vrenjem nastao [[etanol|etilni alkohol]], s tim da je njegova količina veća od 1% vol., ali ne veća od tri petine njegove ukupne potencijalne alkoholne jakosti. [[koncentrirani mošt|Koncentrirani mošt]] ili [[ugušćeni mošt]], te [[rektificirani koncentrirani mošt]] proizvodi se dopuštenim postupcima dehidracije mošta a [[konzervirani mošt|konzervirani]] ili [[nijemi mošt]] se proizvodi dodatkom dopuštenih kem. sredstava ili fizikalnim postupcima s ciljem da se spriječi alkoholno vrenje, a mošt pri tom ne ugusti. [[alkoholizirani mošt|Alkoholizirani mošt]] je onaj, kojem je dodana propisana količina [[vinski destilat|vinskog destilata]] ili [[vinski alkohol|vinskog alkohola]]. Ni mošt, ni ostali navedeni proizvodi (izuzev mošta u vrenju, kada se konzumira kao mlado vino) ne služe za neposrednu ljudsku potrošnju, već su osnova za proizvodnju vina, bezalkoholnih pića i drugih proizvoda od grožđa i vina.<br>Vidi: [[kemijski sastav vina]].
+
([[šira]]) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog grožđa [[masulj|masulja]] (masta) ili [[tijesak|tiještenjem]] zrelih plodova grožđa (odn. drugog voća). U svježem soku grožđa (moštu) najzastupljeniji sastojak je [[voda]] (obično od 75 do 85%), zatim [[šećer|šećeri]] (najviše [[glukoza]] i [[fruktoza]], obično između 15 i 25%) i [[organske kiseline u vinu|org. kiseline]] (obično između 4,5 i 15,5 g/l). Za kakvoću budućega vina jednako je značajan i sastav drugih tvari ([[bojila]], [[soli]], [[aromatizirana vina|aromatičnih tvari]] i dr.), veća ili manja nazočnost kojega ovisi o prirodi sorte, prirodnim čimbenicima u kojima je grožđe nastalo (tlo, podneblje), ali i o stupnju zrelosti grožđa iz kojeg je mošt proizveden i tehnoloških zahvata u postupku proizvodnje grožđa i dakako, njegove preradbe. Kontrolu šećera u moštu najčešće obavljamo uz pomoć brzih metoda ([[moštomjer|moštomjerom]] npr.), a kontrolu kiselina [[titracija|titracijom]]. Prema hrvatskom [http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/287540.html Pravilniku o proizvodnji vina (NN 2/05.)] moštom se smatra na opisani način proizvedeni sok koji sadrži minimalnu količinu šećera od 64 [[Oe°]]. Mošt u vrenju se prema istom pravilniku smatra onaj proizvod u kojem je alkoholnim vrenjem nastao [[etanol|etilni alkohol]], s tim da je njegova količina veća od 1% vol., ali ne veća od tri petine njegove ukupne potencijalne alkoholne jakosti. [[koncentrirani mošt|Koncentrirani mošt]] ili [[ugušćeni mošt]], te [[rektificirani koncentrirani mošt]] proizvodi se dopuštenim postupcima dehidracije mošta a [[konzervirani mošt|konzervirani]] ili [[nijemi mošt]] se proizvodi dodatkom dopuštenih kem. sredstava ili fizikalnim postupcima s ciljem da se spriječi alkoholno vrenje, a mošt pri tom ne ugusti. [[alkoholizirani mošt|Alkoholizirani mošt]] je onaj, kojem je dodana propisana količina [[vinski destilat|vinskog destilata]] ili [[vinski alkohol|vinskog alkohola]]. Ni mošt, ni ostali navedeni proizvodi (izuzev mošta u vrenju, kada se konzumira kao mlado vino) ne služe za neposrednu ljudsku potrošnju, već su osnova za proizvodnju vina, bezalkoholnih pića i drugih proizvoda od grožđa i vina.<br>Vidi: [[kemijski sastav vina]].

Trenutačna izmjena od 10:12, 26. listopada 2012.

(šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog grožđa masulja (masta) ili tiještenjem zrelih plodova grožđa (odn. drugog voća). U svježem soku grožđa (moštu) najzastupljeniji sastojak je voda (obično od 75 do 85%), zatim šećeri (najviše glukoza i fruktoza, obično između 15 i 25%) i org. kiseline (obično između 4,5 i 15,5 g/l). Za kakvoću budućega vina jednako je značajan i sastav drugih tvari (bojila, soli, aromatičnih tvari i dr.), veća ili manja nazočnost kojega ovisi o prirodi sorte, prirodnim čimbenicima u kojima je grožđe nastalo (tlo, podneblje), ali i o stupnju zrelosti grožđa iz kojeg je mošt proizveden i tehnoloških zahvata u postupku proizvodnje grožđa i dakako, njegove preradbe. Kontrolu šećera u moštu najčešće obavljamo uz pomoć brzih metoda (moštomjerom npr.), a kontrolu kiselina titracijom. Prema hrvatskom Pravilniku o proizvodnji vina (NN 2/05.) moštom se smatra na opisani način proizvedeni sok koji sadrži minimalnu količinu šećera od 64 Oe°. Mošt u vrenju se prema istom pravilniku smatra onaj proizvod u kojem je alkoholnim vrenjem nastao etilni alkohol, s tim da je njegova količina veća od 1% vol., ali ne veća od tri petine njegove ukupne potencijalne alkoholne jakosti. Koncentrirani mošt ili ugušćeni mošt, te rektificirani koncentrirani mošt proizvodi se dopuštenim postupcima dehidracije mošta a konzervirani ili nijemi mošt se proizvodi dodatkom dopuštenih kem. sredstava ili fizikalnim postupcima s ciljem da se spriječi alkoholno vrenje, a mošt pri tom ne ugusti. Alkoholizirani mošt je onaj, kojem je dodana propisana količina vinskog destilata ili vinskog alkohola. Ni mošt, ni ostali navedeni proizvodi (izuzev mošta u vrenju, kada se konzumira kao mlado vino) ne služe za neposrednu ljudsku potrošnju, već su osnova za proizvodnju vina, bezalkoholnih pića i drugih proizvoda od grožđa i vina.
Vidi: kemijski sastav vina.

Osobni alati