Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

metar

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
Redak 1: Redak 1:
(grč. - metron - mjera), oznaka mjerne jedinice m. To je naziv jedne od 7 osnovnih međusobno nezavisnih mjernih jedinica i to za duljinu.<br>Razni narodi (i krajevi) koristili su se različitim mjerama za dužinu. U nastojanju da se pronađe takva mjera utemeljena na znanstvenoj osnovi, koja bi bila prihvaćena u svijetu,predlagali su se razni postupci na kojima to to temeljilo (Huygens 1762. predlaže da to bude duljina sekundnog njihala, ali ona nije posvuda na Zemlji ista. Bougner predlaže ta mjera izmjerena na 450 zemljopisne dužine, a La Coudemine da to bude ona mjera koja će se izmjeriti na ekvatoru. Njegova mjera je urezana (kao etalon) i čuva se u isusovačkom samostanu u Quitu - Peru. uz natpis Mensurae naturalis exemplar, utinam et universalis (Primjer prirodne mjere, bila srećpm i sveopća)<br>Francuska narodna skupština 1790. usvaja za tu mjeru deseti milijuntni dio ekvatora i naziva ju metar.<br> Suvremena mjera za dužinu je definirana kao duljina puta što ga u vakuumu prijeđe svijetlost u vremenu od 1/299,792.458 sekundi.<br>
+
(grč. - metron - mjera), oznaka mjerne jedinice m. To je naziv jedne od 7 osnovnih međusobno nezavisnih mjernih jedinica i to za duljinu (istoznačnica dužina).<br>Razni narodi (i krajevi) koristili su se različitim mjerama za dužinu. U nastojanju da se pronađe takva mjera utemeljena na znanstvenoj osnovi, koja bi bila prihvaćena u svijetu,predlagali su se razni postupci na kojima to to temeljilo (Huygens 1762. predlaže da to bude duljina sekundnog njihala, ali ona nije posvuda na Zemlji ista. Bougner predlaže ta mjera izmjerena na 450 zemljopisne dužine, a La Coudemine da to bude ona mjera koja će se izmjeriti na ekvatoru. Njegova mjera je urezana (kao etalon) i čuva se u isusovačkom samostanu u Quitu - Peru. uz natpis Mensurae naturalis exemplar, utinam et universalis (Primjer prirodne mjere, bila srećpm i sveopća)<br>Francuska narodna skupština 1790. usvaja za tu mjeru deseti milijuntni dio ekvatora i naziva ju metar.<br> Suvremena mjera za dužinu je definirana kao duljina puta što ga u vakuumu prijeđe svijetlost u vremenu od 1/299,792.458 sekundi.<br>
 
Vidi: [[mjere za površinu]] ([[ar]], [[hektar]], [[jutro]], [[akar]]), [[SI]] (Le System International d’Unites, tj. Međunarodni sustav mjernih jedinica),[[nano]], [[pH metar]], [[hidrometar]], [[higrometar]],[[deci]], [[centi]], [[kilo]].
 
Vidi: [[mjere za površinu]] ([[ar]], [[hektar]], [[jutro]], [[akar]]), [[SI]] (Le System International d’Unites, tj. Međunarodni sustav mjernih jedinica),[[nano]], [[pH metar]], [[hidrometar]], [[higrometar]],[[deci]], [[centi]], [[kilo]].

Inačica od 16:54, 6. lipnja 2012.

(grč. - metron - mjera), oznaka mjerne jedinice m. To je naziv jedne od 7 osnovnih međusobno nezavisnih mjernih jedinica i to za duljinu (istoznačnica dužina).
Razni narodi (i krajevi) koristili su se različitim mjerama za dužinu. U nastojanju da se pronađe takva mjera utemeljena na znanstvenoj osnovi, koja bi bila prihvaćena u svijetu,predlagali su se razni postupci na kojima to to temeljilo (Huygens 1762. predlaže da to bude duljina sekundnog njihala, ali ona nije posvuda na Zemlji ista. Bougner predlaže ta mjera izmjerena na 450 zemljopisne dužine, a La Coudemine da to bude ona mjera koja će se izmjeriti na ekvatoru. Njegova mjera je urezana (kao etalon) i čuva se u isusovačkom samostanu u Quitu - Peru. uz natpis Mensurae naturalis exemplar, utinam et universalis (Primjer prirodne mjere, bila srećpm i sveopća)
Francuska narodna skupština 1790. usvaja za tu mjeru deseti milijuntni dio ekvatora i naziva ju metar.
Suvremena mjera za dužinu je definirana kao duljina puta što ga u vakuumu prijeđe svijetlost u vremenu od 1/299,792.458 sekundi.
Vidi: mjere za površinu (ar, hektar, jutro, akar), SI (Le System International d’Unites, tj. Međunarodni sustav mjernih jedinica),nano, pH metar, hidrometar, higrometar,deci, centi, kilo.

Osobni alati