Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

incrocio manzoni

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
Redak 1: Redak 1:
[[Slika:Incroccio-manzoni.jpg|200px|thumb|left|incroccio manzoni (EM)]]je kultivar vinskog grožđa, kojeg je oplođivanjem [[pinot bijeli|pinota bijelog]] peludom [[rizling rajnski|rizlinga rajnskog]] uzgojio prof. Luigi Manzoni, radeći na usavršavanju sorata na prestižnoj Polj. školi za vinogradarstvo i vinarstvo u Coneglianu-Italija, (koju je utemeljio poznati tal. stručnjak Antonio Carpene 1877.). Malen grozd, čunjastog oblika, prosječne zbijenosti srednje velikih bobica čija je kožica srednje debljine i konzistentna, zbog kakvoće (bezbojnog) mošta i usklađenog odnosa kiselina i ostalih sastavina u vinu čine ga sve popularnijim. Roditelji su tom novom hibridu osigurali odličnu strukturu (pinot bijeli) i aromu (rajnski rizling), pa vino i.m. ima slamnatožutu boju, srednje je alkoholno, a u aromatskom kompleksu se ističe miris nektarina, jabuke, saća i livadnog cvijeća. Spomenimo da je od istog autora uzgojen jedan manje poznati hibrid cabernet manzoni dobiven križanjem tal. cv. [[prosecco]] i francuskog [[cabernet sauvignon]]a.<br>
+
[[Slika:Incroccio-manzoni.jpg|200px|thumb|left|incroccio manzoni (EM)]]je kultivar vinskog grožđa, kojeg je oplođivanjem [[pinot bijeli|pinota bijelog]] peludom [[rizling rajnski|rizlinga rajnskog]] uzgojio prof. Luigi Manzoni, radeći na usavršavanju sorata na prestižnoj Polj. školi za vinogradarstvo i vinarstvo u Coneglianu-Italija, (koju je utemeljio poznati tal. stručnjak Antonio Carpene 1877.). Malen grozd, čunjastog oblika, prosječne zbijenosti srednje velikih bobica čija je kožica srednje debljine i konzistentna, zbog kakvoće (bezbojnog) mošta i usklađenog odnosa kiselina i ostalih sastavina u vinu čine ga sve popularnijim. Roditelji su tom novom hibridu osigurali odličnu strukturu (pinot bijeli) i aromu (rajnski rizling), pa vino i.m. ima slamnatožutu boju, srednje je alkoholno, a u aromatskom kompleksu se ističe miris nektarina, jabuke, saća i livadnog cvijeća. Spomenimo da je od istog autora uzgojen jedan manje poznati hibrid [[cabernet manzoni]] dobiven križanjem tal. cv. [[prosecco]] i francuskog [[cabernet sauvignon]]a.<br>
 
[http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313420.html Pravilnikom o Nacionalnoj listi (NN 159/2004.)] sadnja ovog kultivara se preporuča u svim podregijama regije Kontinentalna Hrvatska, izuzev u podregiji Zagorje-Međimurje.
 
[http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313420.html Pravilnikom o Nacionalnoj listi (NN 159/2004.)] sadnja ovog kultivara se preporuča u svim podregijama regije Kontinentalna Hrvatska, izuzev u podregiji Zagorje-Međimurje.
 
[[Category:sorte vinove loze]]
 
[[Category:sorte vinove loze]]

Inačica od 16:18, 19. listopada 2010.

incroccio manzoni (EM)
je kultivar vinskog grožđa, kojeg je oplođivanjem pinota bijelog peludom rizlinga rajnskog uzgojio prof. Luigi Manzoni, radeći na usavršavanju sorata na prestižnoj Polj. školi za vinogradarstvo i vinarstvo u Coneglianu-Italija, (koju je utemeljio poznati tal. stručnjak Antonio Carpene 1877.). Malen grozd, čunjastog oblika, prosječne zbijenosti srednje velikih bobica čija je kožica srednje debljine i konzistentna, zbog kakvoće (bezbojnog) mošta i usklađenog odnosa kiselina i ostalih sastavina u vinu čine ga sve popularnijim. Roditelji su tom novom hibridu osigurali odličnu strukturu (pinot bijeli) i aromu (rajnski rizling), pa vino i.m. ima slamnatožutu boju, srednje je alkoholno, a u aromatskom kompleksu se ističe miris nektarina, jabuke, saća i livadnog cvijeća. Spomenimo da je od istog autora uzgojen jedan manje poznati hibrid cabernet manzoni dobiven križanjem tal. cv. prosecco i francuskog cabernet sauvignona.

Pravilnikom o Nacionalnoj listi (NN 159/2004.) sadnja ovog kultivara se preporuča u svim podregijama regije Kontinentalna Hrvatska, izuzev u podregiji Zagorje-Međimurje.

Osobni alati