Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

glukuronska kiselina

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
m (Glukuronska kiselina premješteno na glukuronska kiselina)
Redak 1: Redak 1:
nastaje slično kao i [[glukonska kiselina]] aktivnošću plijesni koje se u vlažnim jesenima razviju na kožici bobice grožđa. Empirijska joj je formula C<sub>6</sub>H<sub>10</sub>O<sub>7</sub>, a racionalna CHO CHOH CHOH CHOH CHOH COOH. Njen je sadržaj upola manji od glukonske kiseline (i kreće se od 0,5 do 1 g/l). Zbog [[aldehidnog]] stanja (CHO) i redukcije Felingove otopine prilikom analize vina službenim postupkom, njena će se količina iskazati kao neprevreli šećer. Ova organska kiselina, iako prisutna u vrlo maloj količini, pridonosi skladnosti vina. Vidi: [[kemijski sastav vina]].
+
nastaje slično kao i [[glukonska kiselina]] aktivnošću plijesni koje se u vlažnim jesenima razviju na kožici bobice grožđa. Empirijska joj je formula C<sub>6</sub>H<sub>10</sub>O<sub>7</sub>, a racionalna CHO CHOH CHOH CHOH CHOH COOH. Njen je sadržaj upola manji od glukonske kiseline (i kreće se od 0,5 do 1 g/l). Zbog [[aldeh|aldehidnog]] stanja (CHO) i redukcije Felingove otopine prilikom analize vina službenim postupkom, njena će se količina iskazati kao neprevreli [[šećer]]. Ova organska kiselina, iako prisutna u vrlo maloj količini, pridonosi skladnosti vina. Vidi: [[kemijski sastav vina]].

Inačica od 15:39, 27. ožujka 2012.

nastaje slično kao i glukonska kiselina aktivnošću plijesni koje se u vlažnim jesenima razviju na kožici bobice grožđa. Empirijska joj je formula C6H10O7, a racionalna CHO CHOH CHOH CHOH CHOH COOH. Njen je sadržaj upola manji od glukonske kiseline (i kreće se od 0,5 do 1 g/l). Zbog aldehidnog stanja (CHO) i redukcije Felingove otopine prilikom analize vina službenim postupkom, njena će se količina iskazati kao neprevreli šećer. Ova organska kiselina, iako prisutna u vrlo maloj količini, pridonosi skladnosti vina. Vidi: kemijski sastav vina.

Osobni alati