Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

feno faze

Izvor: Vinopedia
Skoči na: orijentacija, traži
Feno faze po Baggioliniju
(grč.), na osnovi višegodišnjeg prosjeka izračunati nadnevci (datumi) početka i završetka pojedinih, povremenih promjena, u našem primjeru, kod vinove loze, u tijeku godine, odnosno nadnevci razvoja njenih organa. Feno faze se razlikuju od kultivara do kultivara, pa je njihovo poznavanje za vinogradarsku praksu od osobita značenja. Najčešće se prate ove faze god. ciklusa:
1/ zimski odmor (to je razdoblje od trenutka otpadanja lišća do suzenja, a obično traje od 160 do 180 dana)
2/ suzenje loze i bubrenje pupova (od 10 do 20 dana)
3/ razvoj vegetacije do cvatnje (od pojave prvih vidljivih listića, prvih vidljivih cvjetnih grozdića do njihova potpunog formiranja, a traje od 40 do 50 dana)
4/ cvatnja i oplodnja (može se podijeliti na razdoblja početka, pune cvatnje i završetka, sve u trajanju od 10 do 20 dana)
5/ razvoj bobice (od završetka cvatnje do završetka rasta bobice, traje od 40 do 60 dana)
6/ dozrijevanje bobice (šara, doba tehnološke zrelosti, doba fiziološke zrelosti, traje 30 do 50 dana).
Prema nadnevku dozrijevanja kultivari se razvrstavaju u razdoblja ili epohe. Pojedine faze mogu trajati duže i kraće, a to ovisi o osobini kultivara (sorte), ampelotehnici i agrotehnici, položaju, klimatskim prilikama kraja i pojedinom godištu itd. Vegetacija v. l. kod nas traje obično od 180 do 190 dana, dakle 10 do 30 dana duže od faze mirovanja.
Osobni alati