Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

epifitna mikroflora

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
Redak 1: Redak 1:
(grč. ''epifyton'' = na biljci, ''mikrós'' = sitan prema, lat. floris = cvijet) sitne biljke što žive na drugoj biljci, a ne štete joj, nisu njeni nametnici, paraziti. To su npr. [[kvasci alkoholnog vrenja|kvasci]], što će, nakon gnječenja grožđa, obaviti pretvorbu [[šećer]]a u [[alkoholi|alkohol]] i ostale proizvode [[alkoholno vrenje|alkoholnog vrenja]], pa govorimo o spontanoj (za razliku o dirigiranoj) fermentaciji.
+
(grč. ''epifyton'' = na biljci, ''mikrós'' = sitan prema, lat. floris = cvijet) organizmi što žive na drugoj biljci, a ne štete joj, nisu njeni nametnici, paraziti. To su npr. [[kvasci alkoholnog vrenja|kvasci]], što će, nakon gnječenja grožđa, obaviti pretvorbu [[šećer]]a u [[alkoholi|alkohol]] i ostale proizvode [[alkoholno vrenje|alkoholnog vrenja]], pa govorimo o spontanoj (za razliku o dirigiranoj) fermentaciji.
 
<br>Vidi: [[patogena mikroflora]]
 
<br>Vidi: [[patogena mikroflora]]

Trenutačna izmjena od 18:13, 22. siječnja 2013.

(grč. epifyton = na biljci, mikrós = sitan prema, lat. floris = cvijet) organizmi što žive na drugoj biljci, a ne štete joj, nisu njeni nametnici, paraziti. To su npr. kvasci, što će, nakon gnječenja grožđa, obaviti pretvorbu šećera u alkohol i ostale proizvode alkoholnog vrenja, pa govorimo o spontanoj (za razliku o dirigiranoj) fermentaciji.
Vidi: patogena mikroflora

Osobni alati