Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

crveni palež lista

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
(Nova stranica: '''Crveni palež lista '''vinove loze je bolest lišća, koje na početku ima crvenkaste pjege, potom posmeđi i otpadne. Ta je bolest česta i u našim vinogradima, gdje uz europsku,...)
 
Redak 1: Redak 1:
'''Crveni palež lista '''vinove loze je bolest lišća, koje na početku ima crvenkaste pjege, potom posmeđi i otpadne. Ta je bolest česta i u našim vinogradima, gdje uz europsku, napada i hibridnu lozu, a štete se očituju u gubitku lisne površine. Naime, spore uzročnika (koji preživi u otpalom lišću) već u proljeće vjetar donese na mladi list. Klijanjem one kroz pore uđu u provodne kanale koje proraštavanjem začepe i tako onemoguće dovod vode i hranjiva do određenog broja stanica između lisnih žila, pa na tom dijelu list osuši. Gljivicu, uzročnika opisane bolesti (Pseudopeziza tracheiphila) sprječavamo u razvoju prskanjem sa svim pripravcima s kojima se provodi i zaštita loze od [[peronospora|peronospore]] i [[eskorioza|eskorioze]].
+
vinove loze je bolest lišća, koje na početku ima crvenkaste pjege, potom posmeđi i otpadne. Ta je bolest česta i u našim vinogradima, gdje uz europsku, napada i hibridnu lozu, a štete se očituju u gubitku lisne površine. Naime, spore uzročnika (koji preživi u otpalom lišću) već u proljeće vjetar donese na mladi list. Klijanjem one kroz pore uđu u provodne kanale koje proraštavanjem začepe i tako onemoguće dovod vode i hranjiva do određenog broja stanica između lisnih žila, pa na tom dijelu list osuši. Gljivicu, uzročnika opisane bolesti (Pseudopeziza tracheiphila) sprječavamo u razvoju prskanjem sa svim pripravcima s kojima se provodi i zaštita loze od [[peronospora|peronospore]] i [[eskorioza|eskorioze]].

Inačica od 09:29, 24. studenoga 2008.

vinove loze je bolest lišća, koje na početku ima crvenkaste pjege, potom posmeđi i otpadne. Ta je bolest česta i u našim vinogradima, gdje uz europsku, napada i hibridnu lozu, a štete se očituju u gubitku lisne površine. Naime, spore uzročnika (koji preživi u otpalom lišću) već u proljeće vjetar donese na mladi list. Klijanjem one kroz pore uđu u provodne kanale koje proraštavanjem začepe i tako onemoguće dovod vode i hranjiva do određenog broja stanica između lisnih žila, pa na tom dijelu list osuši. Gljivicu, uzročnika opisane bolesti (Pseudopeziza tracheiphila) sprječavamo u razvoju prskanjem sa svim pripravcima s kojima se provodi i zaštita loze od peronospore i eskorioze.

Osobni alati