Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

catawba

Izvor: Vinopedia
Skoči na: orijentacija, traži

je povijesno važna i jedna od najranije poznatih sorata, starija od concorda. Kao i concord (kojem je jedan od roditelja) i catawba je nastala križanjem (najvjerojatnije spontanim, bez utjecaja čovjeka) između sjevernoameričke vrste roda loze Vitis labrusca i neke druge američke (autohtone), a po svoj prilici i euroazijske (vjerojatno Vitis vinifere) vrste loza. Ime je dobila po Katahba Indijancima, koji su živjeli uz rijeku Catawba, u saveznoj državi South Carolina, i to zato jer je tamo pronađena. Neki autori njen pronalazak i uvođenje u sortiment pripisuju izvjesnom Johnu Adlumu, iz Georgetowna, u Washington, D. C. Danas se catawba uzgaja uglavnom u istočnom dijelu Sjedinjenih Država, ponajviše na području države New Yorku, te u nekim vinorodnim područjima Kanade. Bila je rasprostranjena u Ohiju sve dok nije stradala od gljivičnih bolesti, (ponajviše od crne truleži-Guignardia bidwellii) na koje je vrlo sjetljiva.
Grožđe ovog križanca, čije su bobice purpurno-crvene boje, obiluje šećerom. Najčešće se koristi u proizvodnji džemova, marmelada i sokova, te u proizvodnji bijelih, crvenih i rosé slatkih i ledenih vina.
Poput vina concorda, i catawbe vina obiluju “lisičjom aromom” koja je za neke neugodna i neprihvatljiva, za druge zanimljiva i ugodna.
Jagoda Bush

Osobni alati