Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

agronom

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
Redak 1: Redak 1:
je naziv za poljoprivrednog stručnjaka – znanstvenika, nastao iz starogrčke riječi ager (oznake za agrarnu – katastarsku poljoprivrednu površinu) i latinske riječi nómos (uz ostala značenja i oznaka za zakon). U Republici Hrvatskoj takav se naziv dodjeljuje osobama koje su diplomirale studij na [[Agronomski fakultet|Agronomskom]] (odnosno poljoprivrednom ili biotehničkom) fakultetu, uz titulu diplomirani inžinjer agronomije. Naziv inžinjer (izveden je iz francuske riječi ingénieur) a ta se titula dodjeljuje i drugim fakultetski obrazovanim osobama iz područja tehničkih vještina potrebnih za stjecanje materijalnih dobara, dok se naziva màgistar sc (od lat. riječi savjetnik) stječe nakon završenog postdiplomskog studija i obranjene magistarske radnje. Nakon položenog magistarskog ispita i obrane znanstvene disertacije pred posebnim povjerenstvom, stječe se titula doktor znanosti, (akronim dr. sc. nastao iz lat. riječi učitelj). Vidi: [[poljoprivredno školstvo]].
+
je naziv za poljoprivrednog stručnjaka – znanstvenika, nastao iz starogrčke riječi ager (oznake za agrarnu – katastarsku poljoprivrednu površinu) i latinske riječi nómos (uz ostala značenja i oznaka za zakon). U Republici Hrvatskoj takav se naziv dodjeljuje osobama koje su diplomirale studij na Agronomskom (odnosno poljoprivrednom ili biotehničkom) fakultetu, uz titulu diplomirani inžinjer agronomije. Naziv inžinjer (izveden je iz francuske riječi ingénieur) a ta se titula dodjeljuje i drugim fakultetski obrazovanim osobama iz područja tehničkih vještina potrebnih za stjecanje materijalnih dobara, dok se naziva màgistar sc (od lat. riječi savjetnik) stječe nakon završenog postdiplomskog studija i obranjene magistarske radnje. Nakon položenog magistarskog ispita i obrane znanstvene disertacije pred posebnim povjerenstvom, stječe se titula doktor znanosti, (akronim dr. sc. nastao iz lat. riječi učitelj). <br>Vidi: [[poljoprivredno školstvo]], [[Agronomski fakultet u Zagrebu]].

Inačica od 12:15, 7. veljače 2012.

je naziv za poljoprivrednog stručnjaka – znanstvenika, nastao iz starogrčke riječi ager (oznake za agrarnu – katastarsku poljoprivrednu površinu) i latinske riječi nómos (uz ostala značenja i oznaka za zakon). U Republici Hrvatskoj takav se naziv dodjeljuje osobama koje su diplomirale studij na Agronomskom (odnosno poljoprivrednom ili biotehničkom) fakultetu, uz titulu diplomirani inžinjer agronomije. Naziv inžinjer (izveden je iz francuske riječi ingénieur) a ta se titula dodjeljuje i drugim fakultetski obrazovanim osobama iz područja tehničkih vještina potrebnih za stjecanje materijalnih dobara, dok se naziva màgistar sc (od lat. riječi savjetnik) stječe nakon završenog postdiplomskog studija i obranjene magistarske radnje. Nakon položenog magistarskog ispita i obrane znanstvene disertacije pred posebnim povjerenstvom, stječe se titula doktor znanosti, (akronim dr. sc. nastao iz lat. riječi učitelj).
Vidi: poljoprivredno školstvo, Agronomski fakultet u Zagrebu.

Osobni alati