Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

aceton

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
Redak 1: Redak 1:
(istoznačnica - acetilmetilkarbinol) je najjednostavniji [[ketoni|keton]] čija je racionalna kemijska formula CH<sub>3</sub>C CO CH<sub>3</sub>. Nastaje u moštu i vinu ketonizacijom octene kiseline, u količino od oko 0,003 do 0,o28 g/L, ali i bez obzira na tako malu količinu, pridonosi aromi vina, jer mirisom podsjeća na jabuku. Za višestruku uporabu (u medicini, proizvodnji umjetne svile, proizvodnji eksploziva, ljepila itd.) prozvodi se suhom destilacijom drva i acetonskim vrenjem šećera).<br>Vidi: [[sporedni produkti alkoholnog vrenja]], [[kemijski sastav mošta i vina]].
+
(istoznačnica - acetilmetilkarbinol) je najjednostavniji [[ketoni|keton]] čija je racionalna kemijska formula CH<sub>3</sub>C CO CH<sub>3</sub>. Nastaje u moštu i vinu ketonizacijom octene kiseline, u količino od oko 0,003 do 0,o28 g/L, ali i bez obzira na tako malu količinu, pridonosi aromi vina, jer mirisom podsjeća na jabuku. Za višestruku uporabu (u medicini, proizvodnji umjetne svile, proizvodnji eksploziva, ljepila itd.) prozvodi se suhom destilacijom drva i acetonskim vrenjem šećera).<br>Vidi: [[sporedni produkti alkoholnog vrenja]], [[kemijski sastav vina]].

Inačica od 17:13, 30. travnja 2012.

(istoznačnica - acetilmetilkarbinol) je najjednostavniji keton čija je racionalna kemijska formula CH3C CO CH3. Nastaje u moštu i vinu ketonizacijom octene kiseline, u količino od oko 0,003 do 0,o28 g/L, ali i bez obzira na tako malu količinu, pridonosi aromi vina, jer mirisom podsjeća na jabuku. Za višestruku uporabu (u medicini, proizvodnji umjetne svile, proizvodnji eksploziva, ljepila itd.) prozvodi se suhom destilacijom drva i acetonskim vrenjem šećera).
Vidi: sporedni produkti alkoholnog vrenja, kemijski sastav vina.

Osobni alati