Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

Vinodolska Vodica

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Vinodolska_vodica.jpg|left|200px|thumb|Vinodolska vodica, etiketa iz 30-tih godina XX. stoljeća]]naziv pjenušavog vina proizvedenog iz autohtonih sorata grožđa u Vinodolu, identičnim postupkom kakvim se proizvodi [[Bakarska Vodica]]. <br>Vidi: [[méthode rurale]], [[Pobor, Andrija]], [[Asti spumante]].
+
[[Datoteka:Vinodolska_vodica.jpg|left|200px|thumb|Vinodolska vodica, etiketa iz 30-tih godina XX. stoljeća]]naziv pjenušavog vina proizvedenog iz autohtonih sorata grožđa u Vinodolu, identičnim postupkom kakvim se proizvodi [[Bakarska Vodica]]. "Vodicu" su proizvodili brojni "mali vinogradari i vinari" od Praputnjaka do Novog Vinodolskog za svoje obiteljske potrebe. Manji broj proizvođača je tako proizvedena pjenušava vina opremao i stavljao u promet (pretežno na području od Sušaka do Raba). Najpoznatiji proizvođači Vinodolske vodice u [[Vinodol]]u bili su u Bribiru Stanić Petar (1864.-1959) i njegov sin Juraj ((1908.-2000.). [[Bakarsku vodicu]] za tržište proizvodio je Frančišković, Vilim iz Praputnjaka (1911.-2010.). Jelšanin, Radovani, Žarko dolakom u Bakar počeo je proizvodnju Bakarske vodice opisanim postupkom (method rural), da bi zatim pod (istim imenom) nastavio s proizvodnjom gaziranog pjenušavog vina. <br>Vidi: [[méthode rurale]], [[Pobor, Andrija]], [[Asti spumante]].

Inačica od 11:56, 6. ožujka 2012.

Vinodolska vodica, etiketa iz 30-tih godina XX. stoljeća
naziv pjenušavog vina proizvedenog iz autohtonih sorata grožđa u Vinodolu, identičnim postupkom kakvim se proizvodi Bakarska Vodica. "Vodicu" su proizvodili brojni "mali vinogradari i vinari" od Praputnjaka do Novog Vinodolskog za svoje obiteljske potrebe. Manji broj proizvođača je tako proizvedena pjenušava vina opremao i stavljao u promet (pretežno na području od Sušaka do Raba). Najpoznatiji proizvođači Vinodolske vodice u Vinodolu bili su u Bribiru Stanić Petar (1864.-1959) i njegov sin Juraj ((1908.-2000.). Bakarsku vodicu za tržište proizvodio je Frančišković, Vilim iz Praputnjaka (1911.-2010.). Jelšanin, Radovani, Žarko dolakom u Bakar počeo je proizvodnju Bakarske vodice opisanim postupkom (method rural), da bi zatim pod (istim imenom) nastavio s proizvodnjom gaziranog pjenušavog vina.
Vidi: méthode rurale, Pobor, Andrija, Asti spumante.
Osobni alati