Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

Soave

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
Redak 1: Redak 1:
(pridjev soave bismo s tal. preveli kao mio), vinorodno područje u okolici također istoimenoga grada nedaleko od Verone (Italija) i istovremeno vino gdje se iz više sorata [[garganega]], [[pinot bijeli|pinota bijelog]], [[rizling italski|rizlinga italico]], [[chardonnay|chardonnaya]] i trebbiana di soave (kako se naziva u tom kraju [[trebbiano toscano]]) u zadružnim podrumima (koje Talijani nazivaju cantina sociale) i kod brojnih malih vinara proizvodi poznato istoimeno, bijelo, ljupko, blago, lagano, suho, vino slamnatožute boje sa zelenim odsjajem. Osim dopuštene proizvodnje vina soave u 13 općina provincije Verona, ono se može proizvoditi i u dvije općine provincije Vicenza. Ako je grožđe i vino proizvedeno unutar klasičnog područja nosi oznaku soave classico, a uz ovu verziju postoje još i soave superiore (s 10,5 %vol.), soave DOC i Recioto di Soave DOCG, te soave spumante.
+
(pridjev soave bismo s tal. preveli kao mio), vinorodno područje u okolici također istoimenoga grada nedaleko od Verone ([[Italija]]) i istovremeno vino gdje se iz više sorata [[garganega]], [[pinot bijeli|pinota bijelog]], [[rizling italski|rizlinga italico]], [[chardonnay|chardonnaya]] i trebbiana di soave (kako se naziva u tom kraju [[trebbiano toscano]]) u zadružnim podrumima (koje Talijani nazivaju cantina sociale) i kod brojnih malih vinara proizvodi poznato istoimeno, bijelo, ljupko, blago, lagano, suho, vino slamnatožute boje sa zelenim odsjajem. Osim dopuštene proizvodnje vina soave u 13 općina provincije Verona, ono se može proizvoditi i u dvije općine provincije Vicenza. Ako je grožđe i vino proizvedeno unutar klasičnog područja nosi oznaku soave classico, a uz ovu verziju postoje još i soave superiore (s 10,5 %vol.), soave [[DOC]] i Recioto di Soave DOCG, te soave [[pjenušavo vino|spumante]].

Trenutačna izmjena od 23:49, 22. studenoga 2010.

(pridjev soave bismo s tal. preveli kao mio), vinorodno područje u okolici također istoimenoga grada nedaleko od Verone (Italija) i istovremeno vino gdje se iz više sorata garganega, pinota bijelog, rizlinga italico, chardonnaya i trebbiana di soave (kako se naziva u tom kraju trebbiano toscano) u zadružnim podrumima (koje Talijani nazivaju cantina sociale) i kod brojnih malih vinara proizvodi poznato istoimeno, bijelo, ljupko, blago, lagano, suho, vino slamnatožute boje sa zelenim odsjajem. Osim dopuštene proizvodnje vina soave u 13 općina provincije Verona, ono se može proizvoditi i u dvije općine provincije Vicenza. Ako je grožđe i vino proizvedeno unutar klasičnog područja nosi oznaku soave classico, a uz ovu verziju postoje još i soave superiore (s 10,5 %vol.), soave DOC i Recioto di Soave DOCG, te soave spumante.

Osobni alati