Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

Ružica Vinodola

Izvor: Vinopedia
Skoči na: orijentacija, traži

U Vinodolu, u frankopanskim vinogradima (na položajima zvanim Pod rupu) berbu grožđa su obavljali njihovi kmetovi (iz Hrvatskog primorja, otoka Krka i dijela Istre), pa iako je to za njih bila teška radna obveza, prema predanju, oni su završetak tog posla proslavljali birajući između djevojaka najljepšu i najbolju beračicu, koju bi okitili grožđem (na rozgvi s lišćem koje ovdje zovu skočac) pa uz pjesmu i sopile dopratili u grad (Novi Vinodolski). Ta je djevojka do sljedeće berbe, kada se izbor ponavljao, bila “Ružica Vinodola”. Iako su kneževski vinogradi i njihovi gospodari prestali postojati, pjesma koja se i danas pjeva u Primorju, na Kvarnerskim otocima i u Istri i kojom se slavio taj izbor (a glasi: “Sinoć Ive iz Novoga dojde, svojoj ljubi tužan glas donese, Ljubo moja oženio sam se, za Novljanku, najlipšu divojku”) i običaj sačuvan je sve do jačeg napada bolesti i štetnika na v. l., pa je samo za uže područje Novoga posljednji takav izbor prije propasti vinogradarstva obavljen 1880. godine.
Nakon početka obnove vinograda u Vinodolu (krajem XX. stoljeća), na položaju Pavlomir (za što su zaslužni u tijeku domovinskog rata prognani djelatnici Vupika iz Vukovara i zadrugari novoosnovane Vinodolske polj. zadruge “Studec” iz Bribira, te drugi prijatelji trsja i vina iz Vinodola), i nakon 124 godine od posljednjeg takvog izbora, obnovljen je u novim uvjetima izbor “Ružice Vinodola” aktivnošću Turističkih zajednica grada Novog Vinodolskog i općine Vinodolske, te tvtke Vupik d.d. iz Vukovara, poslovna jedinica Pavlomir iz Novog Vinodolskog, od 2009. godine "Pavlomir" d.o.o. Nakon dvodnevnog natjecanja u nekim poslovima vezanim za berbu i gnječenje grožđa, prepoznavanje i opisivanje te posluživanje vina, što djelomično odgovara testu koje prolaze kandidatkinje za izbor vinske kraljice, bira se svake godine “Ružica Vinodola”. Za “Ružicu Vinodola” 2004. godine izabrana je Boriana Štagljar iz Bribira, (Vinodolska općina), 2005. Nina Petričić iz Dobreča (općina Lovran), 2006. Sanja Ugrin iz Bribira, 2007. Sanja Dević iz Novog Vinodolskog, 2008. Nina Krapić iz Rijeke, a 2009.Katarina Pilepić iz Novog Vinodolskog
Obnavljanjem izbora “Ružice” obogaćena je turistička ponuda Vinodola, a s obzirom na to da tome prethode i tematska predavanja o povijesti vinogradarstva i vinarstva, o vinskoj kulturi i sl., ta manifestacija potiče obnovu vinogradarstva i potrošnju vina proizvedenog u ovom kraju.
Vidi: Kargačin, (Focio) Ivan.

Osobni alati