Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

Pogovor

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
(Nova stranica: Pišući ovaj leksikon koristio sam se navedenom literaturom, pa zainteresirane upućujem da u tim radovima potraže i opširnija objašnjenja za pojedine pojmove.<BR> U leksikonu su ...)
 
m (Članak "Pogovor" je zaštićen [edit=sysop:move=sysop] [prenosiva zaštita])

Inačica od 14:20, 11. studenoga 2008.

Pišući ovaj leksikon koristio sam se navedenom literaturom, pa zainteresirane upućujem da u tim radovima potraže i opširnija objašnjenja za pojedine pojmove.
U leksikonu su u posebnim natuknicama opisane samo neke osobe značajne za razvoj naše v. i v. znanstvene i proizvodne sredine, odn. one koje su osobito znanstveno i praktično pridonijele ovoj djelatnosti. I u ovom izdanju uvažen je kriterij da to vrijedi samo za umrle, a ne i za žive osobe. Zbog neposjedovanja potrebnih podataka, vjerojatno ni u ovom izdanju nisu uvršteni svi zaslužni djelatnici, pa i ovom prigodom obećavam da ću, uz svježe statističke i druge podatke u sljedećim izdanjima kojima se iskreno nadam, obuhvatiti i ona imena, odnosno one pojmove koje sam sada izostavio ili možda propustio unijeti. Čitateljima koji me na to upozore i koji mi korisnim savjetima ukažu na eventualne greške, i tako pomognu da ovaj leksikon bude potpuniji, unaprijed se od srca zah-valjujem. Posebno zahvaljujem na pomoći recenzentima i lektorima svih dosadašnjih izdanja, te drugim suradnicima koji su mi pomagali savjetima i sugestijama.
Uz mnogobrojne pismene i usmene pohvale i čestitke što sam ih primio od čitatelja i prijatelja za do sada objavljena izdanja leksikona, dobio sam i brojne korisne savjete, dokumente, knjige i kataloge, odnosno preslike vrijednih i vrlo zanimljivih napisa o vinogradarstvu i vinarstvu u našem starijem tisku i časopisima, koje sam koristio kod sastavljanja ovog izdanja. Na tako pruženoj pomoći posebno zahvaljujem uvaženom vinogradarskom djelatniku Marcelu Jelaski, dipl. ing., sveučilišnom prof. Mladenu Čaldaroviću, Stipi Stipiću dipl. ing., Mariju Benčiću dipl. ing. Mladenu Ljubljanoviću, Vladimiru Barišiću, Đuri Šipeku, Franji Petrekoviću, dr. Frölichu Lotharu i dr. Zvonku Benašiću. Uz već u dosadašnjim izdanjima spominjane osobe koje su mi darovale vrijednu literaturu, ili stavili na raspolaganje i besplatno korištenje kolor fotografija (sorata v. l. i njenih štetnika i bolesti), dužan sam ponovno istaknuti akademsku slikaricu Gretu Turković koja je svoja djela ostavila Hrvatskoj i na taj način omogućila besplatno korištenje reprodukcija njenih akvarela.
Neka mi bude dopušteno da se i ovom zgodom, pišući posljednje retke ove knjige, s osobitim štovanjem i ljubavlju prisjetim svojih roditelja, kojima je rad u obiteljskom vinogradu i konobi bio mali izvor prihoda te velika radost i zadovoljstvo, i posebno moje pok. majke Filipine koja mi je strpljivošću i marljivošću bila uzorom i koja me naučila prvim osnovnim poslovima oko loze i vina.
Kod pisanja ove knjige pomagali su mi i sokolili me u radu mnogobrojni prijatelji i svi članovi moje obitelji, na čemu i njima velika hvala.

Osobni alati