Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

PVI

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
Redak 1: Redak 1:
kratica za [[polivinilimidazol]], sintetski preparat koji selektivnim kompleksiranjem uklanja teške metale iz vina. S obzirom na to da višak metala izaziva u vinu prijelome, to sredstvo pozitivno djeluje na njegovu stabilnost, čuvajući uz to bijelim vinima boju. Nakon stupanja na snagu [[http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/287540.html| Pravilnika o proizvodnji vina (NN 2/05)]] uporaba ovog enološkog sredstva dopuštena je i u RH.<br>Vidi: [[plavo bistrenje]], [[kalcijev fitat]].
+
kratica (akronim) za [[polivinilimidazol]], sintetski preparat koji selektivnim kompleksiranjem uklanja teške metale iz vina. S obzirom na to da višak metala izaziva u vinu prijelome, to sredstvo pozitivno djeluje na njegovu stabilnost, čuvajući uz to bijelim vinima boju. Nakon stupanja na snagu [[http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/287540.html| Pravilnika o proizvodnji vina (NN 2/05)]] uporaba ovog enološkog sredstva dopuštena je i u RH.<br>Vidi: [[plavo bistrenje]], [[kalcijev fitat]].

Trenutačna izmjena od 12:33, 16. srpnja 2013.

kratica (akronim) za polivinilimidazol, sintetski preparat koji selektivnim kompleksiranjem uklanja teške metale iz vina. S obzirom na to da višak metala izaziva u vinu prijelome, to sredstvo pozitivno djeluje na njegovu stabilnost, čuvajući uz to bijelim vinima boju. Nakon stupanja na snagu [Pravilnika o proizvodnji vina (NN 2/05)] uporaba ovog enološkog sredstva dopuštena je i u RH.
Vidi: plavo bistrenje, kalcijev fitat.

Osobni alati