Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

Mađarska

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
(Nije prikazana jedna međuinačica jednog suradnika)
Redak 1: Redak 1:
[[Image:Madzarska.png|left|thumb|widthpx|Vinorodna područja Mađarske]]je s oko 133.000 ha vinograda i s proizvodnjom od oko 6.465.000 dt grožđa te oko 3.823.000 hl vina (u razdoblju 1991.-1995.) spala na 93.000 ha, ali je povećala proizvodnju grožđa na 8.590.000 dt i vina na 5.406.000 hl. U svijetu je cijenjena zbog svojih prirodnih desertnih vina, među kojima posebno, počasno mjesto pripada [[tokajac|tokajcu]]. Vinogradarska područja Mađarske razvrstavaju se u 14 zona, od kojih je ona između Du-nava i Tise najveća. Zbog pjeskovita tla i njegova sastava, lozu ovdje ne napada [[trsna uš]] i zbog toga mnogi čokoti rastu na vlastitom korijenu. Uzgajaju se [[kadarka]] i [[ezerjo]], te niz lokalnih, autohtonih sorata, a proizvode obična lagana crna i bijela vina, koja pretežito služe u lokalnoj potrošnji. Zona Sopron koja se nalazi na granici s Austrijom poznata je po kvalitetnoj [[frankovka|modroj frankovci]] (soproni kekfrankos) i naročito po poznatom [[veltlinac crveni|veltlincu]] (soproni veltlini). Zona Badacsony-Balatonfüred-Csopak, što leži na brežuljkastom terenu sjeverozapadno od Balatona proizvodi velik broj odličnih bijelih vina na osnovi [[furmint]]a, ezerjoa, [[rizling|rizlinga]] i drugih sorata. U zoni Szekszard proizvode aromatična crna vina iz grožđa sorte kadarka i [[portugizac]], ali i nadaleko znani szekszardi tramini, u zoni Gyöngyös crno desertno vino i [[plemenka|plemenku]] (chasellas) kao stolno grožđe, u zoni Eger intenzivno obojeno stasito crno vino iz grožđa sorata kadarka, [[pinot crni]] i [[merlot crni|merlot]] pod nazivom [[egri bikaver]] (što znači egerska bikovska krv), a u zoni Tokay-hegyalja čuveni tokajac kao suho (tokaji szamorodni i tokaji furmint) i desertno (tokaji aszu i tokaji szamorodni) vino. Znatiželjni putnik će otkriti vrlo raznoliku i zanimljivu vinarsku proizvodnju kako u opisanim tako i u drugim vinogradarskim zonama koje ovdje tek nabrajamo, a to su Mór-Csázár, Neszmely, Mecsek, Villány-Siklós, Somló Debro i Balatonmellék. Uz poznata imena sorata naići će i na mađarske nazive za neke od njih kao npr. szurkebarat ([[pinot sivi]]) koraipirosveltelini ([[veltlinac crveni|rani crveni veltlinac]]), feherburgundi ([[pinot bijeli]]), zoldszilvani ([[silvanac zeleni|zeleni silvanac]]), pirostramini ([[crveni traminac]]), olaszrizling ([[graševina]]) itd., ali i na autohtona mađarska imena i sorte kao što su leanyka, ezerjo, hárslevelü (odn. [[lipovina]]), [[furmint]] i dr. Još uvijek pretežito klasično vinogradarstvo i sortiment, najromantičniji podrumi Tokaja, poznata mađarska kuhinja i večer na pusti uz mađarsku glazbu, utisci su koje posjetitelj nikad ne zaboravlja.
+
[[Image:Madzarska.png|left|thumb|widthpx|Vinorodna područja Mađarske]]je s oko 133.000 ha vinograda i s proizvodnjom od oko 6.465.000 dt grožđa te oko 3.823.000 hl vina (u razdoblju 1991.-1995.) spala na 93.000 ha, ali je povećala proizvodnju grožđa na 8.590.000 dt i vina na 5.406.000 hl. U svijetu je cijenjena zbog svojih prirodnih desertnih vina, među kojima posebno, počasno mjesto pripada [[tokajac|tokajcu]]. Vinogradarska područja Mađarske razvrstavaju se u 14 zona, od kojih je ona između Du-nava i Tise najveća. Zbog pjeskovita tla i njegova sastava, lozu ovdje ne napada [[trsna uš]] i zbog toga mnogi čokoti rastu na vlastitom korijenu. Uzgajaju se [[kadarka]] i [[ezerjo]], te niz lokalnih, autohtonih sorata, a proizvode obična lagana crna i bijela vina, koja pretežito služe u lokalnoj potrošnji. Zona Sopron koja se nalazi na granici s Austrijom poznata je po kvalitetnoj [[frankovka|modroj frankovci]] (soproni kekfrankos) i naročito po poznatom [[veltlinac crveni|veltlincu]] (soproni veltlini). Zona Badacsony-Balatonfüred-Csopak, što leži na brežuljkastom terenu sjeverozapadno od Balatona proizvodi velik broj odličnih bijelih vina na osnovi [[furmint]]a, ezerjoa, [[rizling|rizlinga]] i drugih sorata. U zoni Szekszard proizvode aromatična crna vina iz grožđa sorte kadarka i [[portugizac]], ali i nadaleko znani szekszardi tramini, u zoni Gyöngyös crno desertno vino i [[plemenka|plemenku]] (chasellas) kao stolno grožđe, u zoni Eger intenzivno obojeno stasito crno vino iz grožđa sorata kadarka, [[pinot crni]] i [[merlot crni|merlot]] pod nazivom [[egri bikaver]] (što znači egerska bikovska krv), a u zoni Tokay-hegyalja čuveni tokajac kao suho (tokaji szamorodni i tokaji furmint) i desertno (tokaji aszu i tokaji szamorodni) vino. Znatiželjni putnik će otkriti vrlo raznoliku i zanimljivu vinarsku proizvodnju kako u opisanim tako i u drugim vinogradarskim zonama koje ovdje tek nabrajamo, a to su Mór-Csázár, Neszmely, Mecsek, Villány-Siklós, Somló Debro i Balatonmellék. Uz poznata imena sorata naići će i na mađarske nazive za neke od njih kao npr. [[szurkebarat]] ([[pinot sivi]]) [[koraipirosveltelini]] ([[veltlinac crveni|rani crveni veltlinac]]), [[feherburgundi]] ([[pinot bijeli]]), [[zoldszilvani]] ([[silvanac zeleni|zeleni silvanac]]), [[pirostramini]] ([[crveni traminac]]), [[olaszrizling]] ([[graševina]]) itd., ali i na autohtona mađarska imena i sorte kao što su [[leanyka]], [[ezerjo]], [[hárslevelü]] (odn. [[lipovina]]), [[furmint]] (Hrv. naziv ove sorte je [[moslavac]], rjeđe [[šipon]] i [[mosler]]), te dr. Još uvijek pretežito klasično vinogradarstvo i sortiment, najromantičniji podrumi Tokaja, poznata mađarska kuhinja i večer na pusti uz mađarsku glazbu, utisci su koje posjetitelj nikad ne zaboravlja.

Trenutačna izmjena od 15:18, 4. svibnja 2010.

Vinorodna područja Mađarske
je s oko 133.000 ha vinograda i s proizvodnjom od oko 6.465.000 dt grožđa te oko 3.823.000 hl vina (u razdoblju 1991.-1995.) spala na 93.000 ha, ali je povećala proizvodnju grožđa na 8.590.000 dt i vina na 5.406.000 hl. U svijetu je cijenjena zbog svojih prirodnih desertnih vina, među kojima posebno, počasno mjesto pripada tokajcu. Vinogradarska područja Mađarske razvrstavaju se u 14 zona, od kojih je ona između Du-nava i Tise najveća. Zbog pjeskovita tla i njegova sastava, lozu ovdje ne napada trsna uš i zbog toga mnogi čokoti rastu na vlastitom korijenu. Uzgajaju se kadarka i ezerjo, te niz lokalnih, autohtonih sorata, a proizvode obična lagana crna i bijela vina, koja pretežito služe u lokalnoj potrošnji. Zona Sopron koja se nalazi na granici s Austrijom poznata je po kvalitetnoj modroj frankovci (soproni kekfrankos) i naročito po poznatom veltlincu (soproni veltlini). Zona Badacsony-Balatonfüred-Csopak, što leži na brežuljkastom terenu sjeverozapadno od Balatona proizvodi velik broj odličnih bijelih vina na osnovi furminta, ezerjoa, rizlinga i drugih sorata. U zoni Szekszard proizvode aromatična crna vina iz grožđa sorte kadarka i portugizac, ali i nadaleko znani szekszardi tramini, u zoni Gyöngyös crno desertno vino i plemenku (chasellas) kao stolno grožđe, u zoni Eger intenzivno obojeno stasito crno vino iz grožđa sorata kadarka, pinot crni i merlot pod nazivom egri bikaver (što znači egerska bikovska krv), a u zoni Tokay-hegyalja čuveni tokajac kao suho (tokaji szamorodni i tokaji furmint) i desertno (tokaji aszu i tokaji szamorodni) vino. Znatiželjni putnik će otkriti vrlo raznoliku i zanimljivu vinarsku proizvodnju kako u opisanim tako i u drugim vinogradarskim zonama koje ovdje tek nabrajamo, a to su Mór-Csázár, Neszmely, Mecsek, Villány-Siklós, Somló Debro i Balatonmellék. Uz poznata imena sorata naići će i na mađarske nazive za neke od njih kao npr. szurkebarat (pinot sivi) koraipirosveltelini (rani crveni veltlinac), feherburgundi (pinot bijeli), zoldszilvani (zeleni silvanac), pirostramini (crveni traminac), olaszrizling (graševina) itd., ali i na autohtona mađarska imena i sorte kao što su leanyka, ezerjo, hárslevelü (odn. lipovina), furmint (Hrv. naziv ove sorte je moslavac, rjeđe šipon i mosler), te dr. Još uvijek pretežito klasično vinogradarstvo i sortiment, najromantičniji podrumi Tokaja, poznata mađarska kuhinja i večer na pusti uz mađarsku glazbu, utisci su koje posjetitelj nikad ne zaboravlja.
Osobni alati