Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

Ljubljanović, Srećko

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
Redak 1: Redak 1:
(1933.-2013.) profesor povijesti i autor s tog podučja, a na temu [[vinogradarstvo|vinogradarstva]] i [[vinarstvo|vinarstva]] brojnih studija o [[Slavonija|Slavoniji]], Zagrebu, rodnoj Požegi i drugim područjima [[Hrvatska|Hrvatske]], objavljenih u časopisu Kaj (od kojih spomenimo samo neke, poput „[[aldomaš|Aldomaš]] i [[propinacija]] u srednjovjekovnom Zagrebu, (časopis KAJ, br. 3/2007.), zatim tekst o kajkavskom jezičnom talogu u srednjovjekovnoj Hrvatskoj i velik broj drugih). U radovima Zavoda  za znanstveni rad HAZU, Varaždin (br. 16-17, godina 2006.) objavio je studiju o vinogradarstvu grada [[Zagorje-Međimurje|Varaždina]] u srednjem vijeku do 1526. U [[Gospodarski list|Gospodarskom Listu]]“ i u drugim glasilima objavio je velik broj zanimljivih napisa pod zajedničkim nadnaslovom „Iz prošlosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva“. Kao novinar i osnivač centra za obrazovanje novinarskih kadrova, višegodišnji je glavni urednik nedjeljnog izdanja NIŠPRO-Vjesnik, putem kojeg je popularizirao hrvatsko i jugoslavensko vinogradarstvo i vinarstvo (od kojih je dio napisa objavio u knjizi „Čavljanje o vinu“. Recenzent je brojnih izdanja knjiga o vinogradarstvu i vinarstvu, (između ostalih i [[Prvi hrvatski vinogradarsko vinarski leksikon|Prvog hrvatskog]] i Velikog vinogradarsko-vinarskog leksikona, te knjige [[Vino, sunca i čovjeka rod]], kao i mnogih drugih. U suradnji sa I. Sokolićem objavio je 1981. godine (u izdanju Poslovne zajednice za razvoj vinogradarstva i vinarstv-Zagreb, (u knjizi [[Vinogradi i vina Hrvatske]], koja je prevedena i na engleski jezik pod naslovom [[Vineyards and Wines of Croatia]] tiskane 1981. a nakon toga u Vjesniku 1981. godine) feljton o povijesti vinogradarstva i vinarstva. Autor je većeg broja izdanja (u vlastitoj nakladi 2004/2005) praktične knjige pod naslovom [[Hrvatski vinski vodič|Hrvatski vinski vodič]], te knjige [[Arhivska vina]]. Inicijator je obnove tradicionalne manifestacije poznate pod nazivom [[Zagrebački festival portugisca]], osnivač i urednik Jugoslavenskog mjesečnika za unapređivanje vinske kulture [[Vino]] i izdavač reprinta knjige [[Stipetić, Marcel|Stipetić Marcela]] „[[Vina Banovine Hrvatske]]“. Dugogodišnjom i izuzetno zanimljivom aktivnošću svrstao se među najzaslužnije hrvatske djelatnike na popularizaciji vinogradarstva i vinarstva.
+
(1933.-2013.) profesor povijesti i autor s tog podučja, a na temu [[vinogradarstvo|vinogradarstva]] i [[vinarstvo|vinarstva]] brojnih studija o [[Slavonija|Slavoniji]], Zagrebu, rodnoj Požegi i drugim područjima [[Hrvatska|Hrvatske]], objavljenih u časopisu Kaj (od kojih spomenimo samo neke, poput „[[aldomaš|Aldomaš]] i [[propinacija]] u srednjovjekovnom Zagrebu, (časopis KAJ, br. 3/2007.), zatim tekst o kajkavskom jezičnom talogu u srednjovjekovnoj Hrvatskoj i velik broj drugih). U radovima Zavoda  za znanstveni rad HAZU, Varaždin (br. 16-17, godina 2006.) objavio je studiju o vinogradarstvu grada [[Zagorje-Međimurje|Varaždina]] u srednjem vijeku do 1526. U [[Gospodarski list|Gospodarskom Listu]]“ i u drugim glasilima objavio je velik broj zanimljivih napisa pod zajedničkim nadnaslovom „Iz prošlosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva“. Kao novinar i osnivač centra za obrazovanje novinarskih kadrova, višegodišnji je glavni urednik nedjeljnog izdanja NIŠPRO-Vjesnik, putem kojeg je popularizirao hrvatsko i jugoslavensko vinogradarstvo i vinarstvo (od kojih je dio napisa objavio u knjizi „Čavljanje o vinu“). Recenzent je brojnih izdanja knjiga o vinogradarstvu i vinarstvu, (između ostalih i [[Prvi hrvatski vinogradarsko vinarski leksikon|Prvog hrvatskog]] i Velikog vinogradarsko-vinarskog leksikona, te knjige [[Vino, sunca i čovjeka rod]], kao i mnogih drugih. U suradnji sa I. Sokolićem objavio je 1981. godine (u izdanju Poslovne zajednice za razvoj vinogradarstva i vinarstv-Zagreb, (u knjizi [[Vinogradi i vina Hrvatske]], koja je prevedena i na engleski jezik pod naslovom [[Vineyards and Wines of Croatia]] tiskane 1981. a nakon toga u Vjesniku 1981. godine) feljton o povijesti vinogradarstva i vinarstva. Autor je većeg broja izdanja (u vlastitoj nakladi 2004/2005) praktične knjige pod naslovom [[Hrvatski vinski vodič|Hrvatski vinski vodič]], te knjige [[Arhivska vina]]. Inicijator je obnove tradicionalne manifestacije poznate pod nazivom [[Zagrebački festival portugisca]], osnivač i urednik Jugoslavenskog mjesečnika za unapređivanje vinske kulture [[Vino]] i izdavač reprinta knjige [[Stipetić, Marcel|Stipetić Marcela]] „[[Vina Banovine Hrvatske]]“. Dugogodišnjom i izuzetno zanimljivom aktivnošću svrstao se među najzaslužnije hrvatske djelatnike na popularizaciji vinogradarstva i vinarstva.

Trenutačna izmjena od 22:30, 12. travnja 2013.

(1933.-2013.) profesor povijesti i autor s tog podučja, a na temu vinogradarstva i vinarstva brojnih studija o Slavoniji, Zagrebu, rodnoj Požegi i drugim područjima Hrvatske, objavljenih u časopisu Kaj (od kojih spomenimo samo neke, poput „Aldomaš i propinacija u srednjovjekovnom Zagrebu, (časopis KAJ, br. 3/2007.), zatim tekst o kajkavskom jezičnom talogu u srednjovjekovnoj Hrvatskoj i velik broj drugih). U radovima Zavoda za znanstveni rad HAZU, Varaždin (br. 16-17, godina 2006.) objavio je studiju o vinogradarstvu grada Varaždina u srednjem vijeku do 1526. U Gospodarskom Listu“ i u drugim glasilima objavio je velik broj zanimljivih napisa pod zajedničkim nadnaslovom „Iz prošlosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva“. Kao novinar i osnivač centra za obrazovanje novinarskih kadrova, višegodišnji je glavni urednik nedjeljnog izdanja NIŠPRO-Vjesnik, putem kojeg je popularizirao hrvatsko i jugoslavensko vinogradarstvo i vinarstvo (od kojih je dio napisa objavio u knjizi „Čavljanje o vinu“). Recenzent je brojnih izdanja knjiga o vinogradarstvu i vinarstvu, (između ostalih i Prvog hrvatskog i Velikog vinogradarsko-vinarskog leksikona, te knjige Vino, sunca i čovjeka rod, kao i mnogih drugih. U suradnji sa I. Sokolićem objavio je 1981. godine (u izdanju Poslovne zajednice za razvoj vinogradarstva i vinarstv-Zagreb, (u knjizi Vinogradi i vina Hrvatske, koja je prevedena i na engleski jezik pod naslovom Vineyards and Wines of Croatia tiskane 1981. a nakon toga u Vjesniku 1981. godine) feljton o povijesti vinogradarstva i vinarstva. Autor je većeg broja izdanja (u vlastitoj nakladi 2004/2005) praktične knjige pod naslovom Hrvatski vinski vodič, te knjige Arhivska vina. Inicijator je obnove tradicionalne manifestacije poznate pod nazivom Zagrebački festival portugisca, osnivač i urednik Jugoslavenskog mjesečnika za unapređivanje vinske kulture Vino i izdavač reprinta knjige Stipetić MarcelaVina Banovine Hrvatske“. Dugogodišnjom i izuzetno zanimljivom aktivnošću svrstao se među najzaslužnije hrvatske djelatnike na popularizaciji vinogradarstva i vinarstva.

Osobni alati