Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

Ikarij

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
(Nova stranica: (grč. Ikarios, lat. Icar(i)us), prema grčkoj mitologiji prvi u Atenu donosi od Dioniza dobivene sadnice vinove loze, te od njena ploda spravljenim pićem, vinom upoznaje svoje sugra...)
 
 
(Nisu prikazane 3 međuinačice 2 suradnika)
Redak 1: Redak 1:
(grč. Ikarios, lat. Icar(i)us), prema grčkoj mitologiji prvi u Atenu donosi od Dioniza dobivene sadnice vinove loze, te od njena ploda spravljenim pićem, vinom upoznaje svoje sugrađane i cijeli svijet. Ikara su ubili pastiri opivši se vinom koje im je upravo on dao, jer su posumnjali da ih je otrovao. Ikarij je dakle prva žrtva pijanstva, a indirektna žrtva je njegova kćerka Erigona, iz čega slijedi pouka da je alkoholizam bolest društva, a ne pojedinca. Vino valja znati piti kako je to znao Silen. Vidi: [[Erigona]], [[Dioniz]] i [[Silen]].
+
(grč. Ikarios, lat. Icar(i)us), prema grčkoj mitologiji prvi u Atenu donosi od Dioniza dobivene sadnice vinove loze, te od njena ploda spravljenim pićem, vinom upoznaje svoje sugrađane i cijeli svijet. Ikara su ubili pastiri opivši se vinom koje im je upravo on dao, jer su posumnjali da ih je otrovao. Ikarij je dakle prva žrtva pijanstva, a indirektna žrtva je njegova kćerka Erigona, iz čega slijedi pouka da je [[alkoholizam]] bolest društva, a ne samo pojedinca. Vino valja znati piti kako je to znao Silen.
 +
<BR>Vidi: [[Erigona]], [[Dioniz]] i [[Silen]].

Trenutačna izmjena od 23:07, 21. veljače 2009.

(grč. Ikarios, lat. Icar(i)us), prema grčkoj mitologiji prvi u Atenu donosi od Dioniza dobivene sadnice vinove loze, te od njena ploda spravljenim pićem, vinom upoznaje svoje sugrađane i cijeli svijet. Ikara su ubili pastiri opivši se vinom koje im je upravo on dao, jer su posumnjali da ih je otrovao. Ikarij je dakle prva žrtva pijanstva, a indirektna žrtva je njegova kćerka Erigona, iz čega slijedi pouka da je alkoholizam bolest društva, a ne samo pojedinca. Vino valja znati piti kako je to znao Silen.
Vidi: Erigona, Dioniz i Silen.

Osobni alati