Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

Gouois blanc

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
Redak 1: Redak 1:
  
je francuski naziv za [[kultivar]] [[biela belina velika]], koji je zaslugom [[Trummer, Anton|Antona Trummera]], kao sorta prisutna u sortmentu vinove loze na području Hrvatske uvrštena u znamenitu knjigu [[Goethe, Herman|Hermana Goethea]] “Ampelographie – Rebenkunde - Zweite Auflage” iz 1887. godine. <br>Taj je kultivar uzgajan i na području Štajerske, gdje se naziva [[Heunisch weisser]].Vrstan rasadničar Trummer, Antun (sin ampelografa [[Trummer, Franz Xaver|Franza Xavera Trummera]]) je tu sortu opisao u "imeniku trsja u hrvatskih vinogradih" i "popisu trsja koje se goji u šumarskom zavodu i ratarnici u Križevcima", pa te dokumente (u dva navrata (1876. i 1877.) predao predsjedniku internacionalne ampelografske komisije, ampelografu Hermanu Goethe-u.<br>     Normal  0        false  false  false                            MicrosoftInternetExplorer4          Molekularno-genetskim postupcima znanstvenici Bowers i suradnici utvrdili su (1999. godine) da je jedan od roditelja danas vrlo poznatog i cijenjenog  kultivaa chardonnay-a (uz drugog iz skupine pinota) upravo spomenuta biela belina velika.<br>Vidi: [[poljoprivredno školstvo]].
+
je francuski naziv za [[kultivar]] [[biela belina velika]], koji je zaslugom [[Trummer, Anton|Antona Trummera]], kao sorta prisutna u sortmentu vinove loze na području Hrvatske uvrštena u znamenitu knjigu [[Goethe, Herman|Hermana Goethea]] “Ampelographie – Rebenkunde - Zweite Auflage” objavljene davne 1887. godine. <br>Taj je kultivar uzgajan i na području Štajerske, gdje se naziva [[Heunisch weisser]].Vrstan rasadničar Trummer, Antun (sin ampelografa [[Trummer, Franz Xaver|Franza Xavera Trummera]]) je tu sortu opisao u "imeniku trsja u hrvatskih vinogradih" i "popisu trsja koje se goji u šumarskom zavodu i ratarnici u Križevcima", pa te dokumente (u dva navrata (1876. i 1877.) predao predsjedniku internacionalne ampelografske komisije, ampelografu Hermanu Goethe-u.<br>Molekularno-genetskim postupcima znanstvenici Bowers i suradnici utvrdili su (1999. godine) da je jedan od roditelja danas vrlo poznatog i cijenjenog  kultivaa [[chardonnay]]-a (uz drugog iz skupine pinota) upravo spomenuta biela belina velika.<br>Vidi: [[poljoprivredno školstvo]].

Trenutačna izmjena od 21:17, 25. siječnja 2012.

je francuski naziv za kultivar biela belina velika, koji je zaslugom Antona Trummera, kao sorta prisutna u sortmentu vinove loze na području Hrvatske uvrštena u znamenitu knjigu Hermana Goethea “Ampelographie – Rebenkunde - Zweite Auflage” objavljene davne 1887. godine.
Taj je kultivar uzgajan i na području Štajerske, gdje se naziva Heunisch weisser.Vrstan rasadničar Trummer, Antun (sin ampelografa Franza Xavera Trummera) je tu sortu opisao u "imeniku trsja u hrvatskih vinogradih" i "popisu trsja koje se goji u šumarskom zavodu i ratarnici u Križevcima", pa te dokumente (u dva navrata (1876. i 1877.) predao predsjedniku internacionalne ampelografske komisije, ampelografu Hermanu Goethe-u.
Molekularno-genetskim postupcima znanstvenici Bowers i suradnici utvrdili su (1999. godine) da je jedan od roditelja danas vrlo poznatog i cijenjenog kultivaa chardonnay-a (uz drugog iz skupine pinota) upravo spomenuta biela belina velika.
Vidi: poljoprivredno školstvo.

Osobni alati