Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

Bošnjaković, Srećko

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
Redak 1: Redak 1:
[[Slika:Bosnjakovic2.png|200px|thumb|left|faksimil knjige “Uputa za istraživanje i ocjenu vina”]](1865.-1907.) prvi hrvatski [[enolog|enokemičar]], analizira kem. sastav hrvatskih vina, (i kem. sastav živežnih namirnica), te djeluje kao tajnik stalnog Zemaljskog povjerenstva za istraživanje vina i kao sudski vještak za to područje. Utemeljitelj je i vlasnik Javnog kem. laboratorija za takva ispitivanja, koji je kasnije imenovan u Kraljevski hrvatsko-slavonski zemaljski kemijsko analitički zavod (Zgb., Kačićeva 9) da bi kasnije taj laboratorij (zaslugom ''[[Kaitner, Gjuro|Gjure Kaitnera]]'' 1908.) bio preimenovan u Kr. zem. enološki Zavod, a 1921. i u nezavisan Enološki zavod. Predavač je na Šumarskoj akademiji, a bavi se i izučava složen tijek [[alkoholno vrenje|alkoholnog vrenja]]. Napisao je i izdao knjigu Vina Hrvatske i Slavonije u kojoj su “Analitički podatci od 810 notorno naravnih, u javnom analit. kem. Zavodu Dra S. Bošnjakovića u Zagrebu istraženih vina iz raznih predjela Hrvatske i Slavonije”. Iste te godine (1896.) tiskana je kao zasebna knjiga “Uputa za istraživanje i ocjenu vina” u kojoj je uz uputu o postupku kod kemijskog istraživanja vina nužnoga za provedbu zakonskog članka XXIII. iz 1893. dodana i uputa za ocjenjivanje vina k provedbi tog istog zakonakog članka.
+
[[Slika:Bosnjakovic2.png|200px|thumb|left|faksimil knjige “Uputa za istraživanje i ocjenu vina”]](1865.-1907.) prvi hrvatski [[enolog|enokemičar]], analizira kem. sastav hrvatskih vina, (i kem. sastav živežnih namirnica), te djeluje kao tajnik stalnog Zemaljskog povjerenstva za istraživanje vina i kao sudski vještak za to područje. Utemeljitelj je i vlasnik Javnog kem. laboratorija za takva ispitivanja, koji je kasnije imenovan u Kraljevski hrvatsko-slavonski zemaljski kemijsko analitički zavod (Zgb., Kačićeva 9) da bi kasnije taj laboratorij (zaslugom ''[[Kaitner, Gjuro|Gjure Kaitnera]]'' 1908.) bio preimenovan u Kr. zem. enološki Zavod, a 1921. i u nezavisan Enološki zavod. Predavač je na Šumarskoj akademiji, a bavi se i izučava složen tijek [[alkoholno vrenje|alkoholnog vrenja]]. Napisao je i izdao knjigu Vina Hrvatske i Slavonije (Zagreb 1896.) u kojoj su “Analitički podatci od 810 notorno naravnih, u javnom analit. kem. Zavodu Dra S. Bošnjakovića u Zagrebu istraženih vina iz raznih predjela [[Hrvatska|Hrvatske]] i [[Slavonija|Slavonije]]”. Iste te godine (1896.) tiskana je kao zasebna knjiga “Uputa za istraživanje i ocjenu vina” u kojoj je uz uputu o postupku kod kemijskog istraživanja vina nužnoga za provedbu zakonskog članka XXIII. iz 1893. dodana i uputa za ocjenjivanje vina k provedbi tog istog zakonakog članka.

Trenutačna izmjena od 10:42, 29. rujna 2012.

faksimil knjige “Uputa za istraživanje i ocjenu vina”
(1865.-1907.) prvi hrvatski enokemičar, analizira kem. sastav hrvatskih vina, (i kem. sastav živežnih namirnica), te djeluje kao tajnik stalnog Zemaljskog povjerenstva za istraživanje vina i kao sudski vještak za to područje. Utemeljitelj je i vlasnik Javnog kem. laboratorija za takva ispitivanja, koji je kasnije imenovan u Kraljevski hrvatsko-slavonski zemaljski kemijsko analitički zavod (Zgb., Kačićeva 9) da bi kasnije taj laboratorij (zaslugom Gjure Kaitnera 1908.) bio preimenovan u Kr. zem. enološki Zavod, a 1921. i u nezavisan Enološki zavod. Predavač je na Šumarskoj akademiji, a bavi se i izučava složen tijek alkoholnog vrenja. Napisao je i izdao knjigu Vina Hrvatske i Slavonije (Zagreb 1896.) u kojoj su “Analitički podatci od 810 notorno naravnih, u javnom analit. kem. Zavodu Dra S. Bošnjakovića u Zagrebu istraženih vina iz raznih predjela Hrvatske i Slavonije”. Iste te godine (1896.) tiskana je kao zasebna knjiga “Uputa za istraživanje i ocjenu vina” u kojoj je uz uputu o postupku kod kemijskog istraživanja vina nužnoga za provedbu zakonskog članka XXIII. iz 1893. dodana i uputa za ocjenjivanje vina k provedbi tog istog zakonakog članka.
Osobni alati