Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

Balingova moštna vaga

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
(Nova stranica: '''Balingova moštna vaga''' je areometar što ga je izradio K. Balinga tako da je mjesto do kojeg je taj gustomjer ronio u čistoj vodi, označio s ništicom, a mjesto do kojeg je ro...)
 
Redak 1: Redak 1:
'''Balingova moštna vaga''' je areometar što ga je izradio K. Balinga tako da je mjesto do kojeg je taj gustomjer ronio u čistoj vodi, označio s ništicom, a mjesto do kojeg je ronio u šećernoj otopini (koju je pripremio tako da je u 80 g vode dodao 20 g saharoze) s 20. Raspon između ove dvije oznake na areometru Baling je podijelio na dvadeset jednakih dijelova i smatrao da svaki taj razdjeljak označava sadržaj od 1 % šećera. Na gus¬toću mošta, a jednako tako i na gustoću soka nekog drugog voća ne utječu samo šećeri već i drugi sastojci (ponajviše sadržaj [[kiselina]]), pa je ovaj areometar, točnije [[saharometar]] doživio preinake ([[Baboov moštomjer|Bobbov]], [[Brixov moštomjer]]'' i dr), i uglavnom se u praksi više ne upotrebljava. Vidi: [[Oechsleova moštna vaga]], [[Salleronova tablica]], [[Baumeov areometar]], [[sirup]].
+
'''Balingova moštna vaga''' je areometar što ga je izradio K. Balinga tako da je mjesto do kojeg je taj gustomjer ronio u čistoj vodi, označio s ništicom, a mjesto do kojeg je ronio u šećernoj otopini (koju je pripremio tako da je u 80 g vode dodao 20 g saharoze) s 20. Raspon između ove dvije oznake na areometru Baling je podijelio na dvadeset jednakih dijelova i smatrao da svaki taj razdjeljak označava sadržaj od 1 % šećera. Na gustoću mošta, a jednako tako i na gustoću soka nekog drugog voća ne utječu samo šećeri već i drugi sastojci (ponajviše sadržaj [[kiselina]]), pa je ovaj areometar, točnije [[saharometar]] doživio preinake ([[Baboov moštomjer|Bobbov]], [[Brixov moštomjer]]'' i dr), i uglavnom se u praksi više ne upotrebljava. Vidi: [[Oechsleova moštna vaga]], [[Salleronova tablica]], [[Baumeov areometar]], [[sirup]].

Inačica od 20:13, 25. listopada 2008.

Balingova moštna vaga je areometar što ga je izradio K. Balinga tako da je mjesto do kojeg je taj gustomjer ronio u čistoj vodi, označio s ništicom, a mjesto do kojeg je ronio u šećernoj otopini (koju je pripremio tako da je u 80 g vode dodao 20 g saharoze) s 20. Raspon između ove dvije oznake na areometru Baling je podijelio na dvadeset jednakih dijelova i smatrao da svaki taj razdjeljak označava sadržaj od 1 % šećera. Na gustoću mošta, a jednako tako i na gustoću soka nekog drugog voća ne utječu samo šećeri već i drugi sastojci (ponajviše sadržaj kiselina), pa je ovaj areometar, točnije saharometar doživio preinake (Bobbov, Brixov moštomjer i dr), i uglavnom se u praksi više ne upotrebljava. Vidi: Oechsleova moštna vaga, Salleronova tablica, Baumeov areometar, sirup.

Osobni alati